Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден гаф – трансплантирани пациенти доплащат имуносупресори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От пациентските организации "Заедно с теб" съобщават за пристигнали при тях сигнали за доплащане на имуносупресори от трансплантирани пациенти. Това са медикаментите, които позволяват присъденият орган да не бъде отхвърлен. Според лекарите всяка промяна в животоподдържащото лечение на трансплантираните пациенти крие риск от отхвърляне на органите и застрашава живота. За да получат досегашното си лечение, трансплантираните пациенти ще трябва да доплащат имуносупресорите, което е непосилно поради допълнителни разходи за съпътстващи заболявания и тъй като тези пациенти са с инвалидни пенсии. Независимо какво лекарство изпише лекарят, НЗОК ще плати най-евтиното, а е възможно, поради невъзможност, пациентът да си доплати досегашното, по-скъпо лечение, той да започне с нов медикамент, който да не е подходящ за него.

От страна на институциите трябва да направят разделение, т.е. да бъде осигурено нормативно тези имуносупресори да бъдат сами в група. Надявам се министър Москов да разреши този проблем, защото това се случва при всеки един министър. Засегнати са всички трансплантирани пациенти. Те са толкова обезверени, че дори не се оплакват някои от тях, ходят и мълчаливо си доплащат. Това са хора с ниски инвалидни пенсии, те имат и други медикаменти, които не се покриват от Касата и които трябва да вземат, каза Пенка Георгиева от пациентските организации "Заедно с теб".

Уведомени са фармацевтичните компании и Министерство на здравеопазването, проблемът с осигуряването на безплатните медикаменти весе още не е разрешен. Призоваваме към повече отговорност към нас, пациентите, и спешно решаване на възникналия за пореден път казус, поради навлизането на генеричен продукт в групата предния месец, апелират от "Заедно с теб".

Интервюто на Борислав Борисова с Пенка Георгиева чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна