Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Караколев: Продажбата на замразено агнешко от Нова Зеландия като охладено е проблем за ЕС

Снимка: БГНЕС
Не само за България, а за целия Европейски съюз (ЕС) е проблем вносът на дълбоко замразено агнешко месо от Нова Зеландия, което се продава като охладено. Това каза председателят на Националната асоциация за развъждане на български млечни овце Симеон Караколев.

По думите му, в ЕС вносът на агнешко от Нова Зеландия е законен, но начинът му на предлагане в търговската мрежа у нас подвежда потребителите:

Най-големият проблем в момента е нахлуването на това дълбоко замразено новозеландско и спекулата, като се продава като охладено. Когато продаваш новозеландско агнешко, напръскано, има си там едни специални дезодоранти, които му придават един такъв свеж вид, това е незаконното. Незаконно е да се подвежда потребителя. Новозеландското влиза 2.50 евро кило месо. Представете си там каква печалба реализират търговците. Той на толкова купува и под тази цена купува живото в България.

Като подчерта, че контролът в търговската мрежа трябва да бъде засилен, Симеон Караколев призова гражданите за Великден и Гергьовден да купуват българско агнешко, а не подобреното с препарати новозеландско месо.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна