Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставени са ваксини срещу нодуларен дерматит по общините, където има огнища на заболяването

Снимка: БГНЕС

В област Благоевград са доставени 22 500 ваксини срещу нодуларен дерматит. Още днес те ще бъдат разпратени по общините, където има огнища на заболяването

Тъй като доставените ваксини  са с 12 хиляди по-малко от едрите животни, регистрирани на територията на областта - 36 хиляди, ще се работи приоритетно, обясни д-р Атанас Григоров от областната агенция по безопасност на храните:
Затова предприехме начин от 20 до 30 километра от огнище да обхванем, да се ваксинира. Това ще рече, че пограничните общини Сатовча, Хаджидимово, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, тука има огнище в Кюстендил, в село Бораново, така че Благоевград и Симитли ще обхванем. Тези общини ще бъдат обхванати изцяло. Ваксинацията ще се извършва от част от практикуващите ветеринарни лекари, които днеска ще получат ваксината, даже имам и уверение от някои, че още днеска следобед са планирани ваксинациите.
В останалите общини ваксинацията ще се извърши след доставяне на втората партида ваксини, допълни д-р Григоров. Той апелира към стопаните на животни да следят за  изискванията при ваксинирането:
Хората трябва да знаят също, че докторът като им влезе в стадото, трябва да сменява на всяка ваксинация игла на всяко животно, задължително еднократни игли.
146 животни бяха умъртвени заради нодуларния дерматит в Благоевградска област. Заболяването бе констатирано в 5 общини.
Фермери от близките до границата ни с Гърция населени места изразиха подозрение, че епидемичните  размери на заразното заболяване може да са провокирани и от движението на бежанци между Турция и Гърция, където нодуларният дерматит е констатиран още миналата година. 

Ваксинацията на едрите преживни животни срещу нодуларен дерматит ще започне утре от община Димитровград. Вече са получени 37 500 дози от ваксината. С тях ще се имунизират всички животни в 20-километрова зона около огнищата на заболяването. Преработените продукти трябва да са обозначени с идентификационна маркировка "Диамант". Млякото може да се консумира и използва за производството на млечни продукти, след пастьоризация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна