Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Калин Михайлов: Събитията отпреди две хиляди години имат значение тук и сега

Снимка: БГНЕС

Светът винаги е бил в някакъв вид конфликт. Хората от тоталитарното поколение идеализираха другия свят отвъд, мислейки за него, че е спокоен и безконфликтен, а се оказва, че конфликти винаги ще има и светът, където и да е, не е спокойно място за живеене. Това каза в интервю за "Хоризонт" доц. д-р Калин Михайлов, литературовед, поет и есеист, който представи християнската поетична антология "Небе за  земята“.

В нашето време няма много място за поезия, а по тази линия християнската лирика споделя изобщо съдбата на поезията, продължи размислите си доц. Михайлов. Запитан какво отличава християнската лирика, той обясни, че това са не църковни реквизити или християнски символи в една творба, а нагласата на лирическия герой в нея. Той трябва да бъде ситуиран така в света на творбата, че събитията отпреди 2000 години в днешна Палестина да го засягат по един дълбок вътрешен начин и имат значение за него тук и сега, творбата би трябвало да прави тези събития живи тук и сега. Според литературоведа основното предизвикателство за всеки от нас е дали ще се осмелим да съотнесем тези събития към самите себе си:

Книгата изявява ситуацията на човека изобщо. Такава, каквато повече или по-малко винаги е била. Книгата има по-сложно житейско измерение, тя не говори на човека за нещо минало, което не го засяга, а цели да го постави в ситуация на избор – накъде да гледа – дали ще се капсулира и страхува, или ще гледа към единственото място, за което припомняме днес – Кръста Христов и Възкресението, което идва след него.

Вярващият човек би трябвало да е натъжен от нещата, с които той самият е оскърбил Бога, с което той стои не както трябва пред Бога, каза още Калин Михайлов:

В съвременния свят избягваме думата "грях", но грехът е онова, което стои между нас и Бога. Грехът понякога ни пречи, но той може да бъде и онзи товар и непосилно бреме, което можем да занесем само там. Няма къде другаде да го занесем.


Винаги има едно място, където можем да отидем с нашия товар и да извършим една "размяна" – този наш живот с неговите грехове да го заменим с по-добър живот, който е само в Бога, станал възможен благодарение на Христовата жертва на кръста. Да заменим нашия ощърбен, неудовлетворителен, понякога провалил се живот с живота, който писанието нарича вечен и който започва още тук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна