Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Мандаджиева: Ролята на Германия като основен съюзник на САЩ ще нарастне неимоверно

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Посещението на Обама във Великобритания и Германия се състои в драматичен момент, в който и на двете места е възможно да се случат резки политически промени с дълготрайни последици. Именно в този момент Обама даде подкрепата си за политическите проекти и политическото бъдеще на най-верните европейски сътрудници на САЩ и потърси тяхното съдействие за това, което вижда като свое историческо наследство.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ политологът Невена Мандаджиева. Не за първи път Обама отправя призив за разпределение на ангажиментите в сферата на отбраната, допълни тя.

Фактът че Обама недвусмислено се е изказал за необходимостта от оставането на Великобритания в ЕС показва в каква степен това е въпрос от жизненоважно значение за Вашингтон. Друг акцент в посещението на американския държавен глава е бил призивът към европейските страни да увеличат военните си разходи, припомни тя:

Въпросът за споделената финансова тежест и за минималния праг на бюджетите за отбрана, равняващ се на два процента от Брутния вътрешен продукт на държавите, винаги е бил по-скоро политически, отколкото финансов въпрос. Ясно е, че страна като нашата, с относителен нисък Брутен вътрешен продукт, има малък финансов принос. Ясно е, че нито една държава няма да измести или дори да приближи финансовия ангажимент на Съединените щати в сферата на сигурността. Неглижирането на приетия от страните-членки финансов ангажимент обаче означава, подценяване на идеята за солидарност, за съпричастност към колективната сигурност.

През юли изтича срокът на санкциите, наложени на Москва заради анексирането на Кримския полуостров, припомни Мандаджиева. Идеята за продължаването им започва да губи популярност сред някои европейски правителства, а според САЩ продължаването им е необходимо, допълни Мандаджиева, според която Обама внимателно е подбрал мястото преди да оповести ангажимента на САЩ да засили присъствието си в Близкия изток:

Увеличаването на американското присъствие  с още 250 военни, е логично следствие от няколко фактора. Независимо от някои частични успехи, като цяло, темпът на операцията се забави, в сравнение с предварително планирания и резултатите не са тази, които бяха очаквани. Също така, частичното спиране на огъня беше нарушавано през последните седмици. Сигнали за взетото решение имаше още в началото на април в някои изказвания на висши американски военни, от което стана ясно, че те се стремят да убедят президента в нуждата да се прибегне до по-засилено присъствие. Разбира се Избраното място и време на оповестяване на решението, също е логично и не случайно - а именно в Германия, чиято роля в световната борба срещу тероризма и, в частност срещу,  Ислямска държава, Съединените щати биха искали да видят увеличена. И по този начин се отправи конкретно послание към Берлин, но и същевременно към останалите европейски държави за реципрочност в тези усилия.

Обама е декларирал безспорна подкрепа за Меркел е дал знак за добри партньорски и съюзнически отношения с Германия. В светлината на неясното бъдеще на Великобритания в ЕС, ролята на Германия като остовен съюзник на САЩ ще нарастне неимоверно, коментира тя.  На първо място, Берлин ще играе ключова роля при приключването на ТТИП.  Разчита се Германия да помогне и за убеждаване на европейските граждани за необходимостта от продължаването на санкциите срещу Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна