Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Гаджоков: Не можем да делим българските граждани в чужбина според държавата, в която гласуват

Снимка: БГНЕС

Темата за вето върху промените в Изборния кодекс "ври", откакто започна шокът на българите  в чужбина от промените. Това заяви пред "Хоризонт" Красимир Гаджоков от Канада, изразявайки мнението на хиляди наши сънародници в чужбина, които протестират символично в социалните мрежи с великденски яйца с надпис "вето".  Гаджоков посочи, че промените със сигурност не са справедливи, друг е въпросът дали са антиконституционни и доколко формално могат да бъдат оспорени в Конституционния съд. Той се обърна към председателя на Народното събрание Цецка Цачева с апел тя също да предложи на президента Росен Плевнелиев, на Министерския съвет и на върховните съдилища да искат разглеждане на въпроса от КС, за да се подсили това искане от нейната институционална позиция.

Всички ние сме български граждани по конституция и не сме такива само формално, ние се чувстваме такива. Принципно не можем да делим българските граждани в чужбина на различни видове и да ги ограничаваме в зависимост от това в коя държава живеят, отбеляза още Красимир Гаджоков:

Дори ако в една утопична реалност се съгласим с това, не можем да видим дори прагматичен смисъл от тези предложения, защото ДПС печели 60 хиляди гласа от изборите в Турция и тези гласове носят на Движението 3-4-ма депутати.  Ако някой смята, че ДПС ще промени влиянието си в българската политика, ако има 31 или 35 депутата, той жестоко се лъже.

Сегашното законодателство позволява упълномощаването на българин от местните общности, който да представлява българската държава по време на изборния процес, обясни още Гаджоков, коментирайки една от спекулациите за това колко скъпо излизат изборите в една избирателна секция в чужбина. Спекулира се и с примерите за малкия брой гласували в някои секции в чужбина, каза още Гаджоков и изведе статистика за 120 секции вътре в България, в които са гласували под 20 души, докато в чужбина примерът за такова гласуване според него е единичен. Средно в една секция в чужбина гласуват над 300 души, а в България се падат по 280, изтъкна още Красимир Гаджоков.

Според него промените в Изборния кодекс и особено опита за въвеждане на задължително гласуване ще отдалечат още повече хората от политиката.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна