Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Ковачев: Мнозина протестират, но малцина четат детайлите на Трансатлантическото споразумение

В. Григорова: Споделяме недоверието към целите зад този договор, от 2011-а се опитваме безуспешно да получим становищата на българските управляващи и евродепутати

| обновено на 03.05.16 в 11:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращите срещу Трансатлантическо търговско и инвестиционно споразумение (TTIP) между ЕС и САЩ са много повече от онези, които са си направили труда в детайли да се запознаят с текстовете. Доста скандално е, че твърде малко хора четат публикуваното на сайта на Главна дирекция "Търговия". Това мнение застъпи в предаването "Преди всички" евродепутатът Андрей Ковачев, който изрази несъгласие с твърдението за непрозрачност на процедурата от страна на ЕС, в коментар след разкритията на "Грийнпийс" и оповестяването на документи от преговорите по спорното споразумение.

Изнесеното от "Грийнпийс" не е финално споразумение, а позицията на САЩ, която в никакъв случай ЕС няма да приеме в този ѝ вид. Европейският парламент е изразил своята позиция, подчерта Ковачев и обясни, че позиции и на двете страни публикувани на сайта на Генерална дирекция "Търговия".

Има текстове с ограничен достъп и за тях е нужен специален режим на прочитане, но това не са позициите на ЕС, а консолидираните текстове, решени от двете страни, които след това подлежат на демократичния вот в ЕП и в парламентите на страните-членки, заяви още евродепутатът, според когото няма да има никакво отстъпление по отношение на стандартите:Андрей Ковачев

Даже когато имаме крайния текст на споразумението, това не означава, че това ще бъде текстът, който ще бъде приет.

При изготвянето на споразумението трябва да се вземат по-високите стандарти от двете страни на Атлантика, защото не във всички области стандартите на ЕС са по-високи, както се твърди, смята Андрей Ковачев.

Не само споделяме недоверието към целите зад този договор, но от 2011 година се опитваме да получим становищата на българските управляващи и евродепутати, за съжаление безуспешно. Това обяви от своя страна Ваня Григорова от "Солидарна България":

"Грийнпийс" не казва, че това са финални текстове. Казва, че ЕС още не е приел исканията на САЩ, но те нито са оспорени, нито по тях е направено насрещно предложение. Ето това е смущаващото. Как бихме могли да бъдем спокойни, когато на порции започват да се потвърждават всичките ни опасения отпреди две години?Ваня Григорова

След като едната страна – САЩ – не отстъпва почти по никоя от точките, които са поставени за цел от ЕК, и въпреки това продължават да получават отстъпки в собствените им настоявания, не можем да бъдем спокойни. Не можем, когато Сесилия Малстрьом непрекъснато лъже, ние да сме спокойни.

Двете позиции чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна