Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти всеки трети в Близкия изток и Северна Африка плаща подкупи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приблизително един на всеки трима души в Близкия изток и Северна Африка плаща подкупи на служители в държавната администрация и повечето хора в региона твърдят, че корупцията се увеличава, обяви "Трансперънси интернешънъл", цитиран от Ройтерс. Организацията е провела интервюта с близо 11 000 души в Алжир, Египет, Йордания, Ливан, Мароко, Палестина, Судан, Тунис и Йемен от септември 2014 г. до ноември 2015 г. Корупцията е често срещана в съдебната система, полицията, при получаването на медицински грижи, документи за самоличност, разрешения за различни дейности, снабдяване с електричество и вода, посочва "Трансперънси интернешънъл".

Почти всеки трети, или около 50 милиона души общо, е обяснил, че е плащал за услуги, предоставяни от държавата, през последните 12 месеца преди проучването. Само една пета от хората, дали подкуп, обаче са съобщили за инцидента. Двойно повече обяснили, че са пострадали от репресии, когато са докладвали за подобни практики.

Нивото на корупцията е най-високо в Йемен, където четири от пет души съобщили, че са давали подкуп.

Въпреки че недоволството от корупция в управлението помогна за протестите от Арабската пролет през 2010 г. и доведе до политическа промяна в региона, корупционните практики продължават, се посочва в проучването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна