Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откровено за оръжията – болезнен прочит на Гордън Картър в галерия "Аросита"

Художникът Гордън Картър на половин свят разстояние от свободата да носиш оръжие, представя свои визуални размисли и емоции в изложбата "Есенция". Откриването е тази вечер в галерия "Аросита". Тази дистанция – на половин свят разстояние – изчиства перспективата и ми осигурява възможността за различна гледна точка, възможността да имам различни идеи, обясни творецът в интервю за предаването "Хоризонт до обед":

Положението в САЩ е уникално. В други държави, където има демокрация, хората не се разхождат спокойно с оръжие и са си съвсем наред. Но в САЩ, която парадира, че е най-демократичната държава в света, се случват трагедия след трагедия заради носенето на оръжие. Занимава ме въпросът как е възможно да имаш оръжие и да имаш такъв тип свобода?

В изложбата Гордън Картър вплита лична семейна трагедия от загубата на убития си брат в общата си философия за оръжията. Четири от портретите са посветени на брат му. Ето какво още споделя Картър за оръжията в анотация към изложбата:

Роден съм и израснал в Тексас, регион на САЩ, добре известен със своята култура на оръжията. Оръжията са навсякъде там. Не е необичайно да ги видите да стърчат от задните прозорци на пикапите или от началото на тази година, с прилагането на нов закон, носени открито на обществени места в кобур на бедрото. От най-ранна възраст бях изпълнен с потрес и ужас, защото точно седем мои приятели от училище са или убити, или убили някого, или извършили самоубийство с оръжия, съвсем достъпни за тях. В такава среда, на заден план в съзнанието ви постоянно стои безпокойството, че във всеки един момент животът ви може да бъде изложени на риск. През последните десетилетия въпросът за притежаване на оръжие се е превърнал в може би най-противоречивият въпрос за американското общество, защото е свързан с една безкрайна поредица от ежедневни трагедии, включващи оръжие. От друга страна, расте непримиримостта на собствениците на оръжие и тяхното нежелание да се откажат от тях, тъй като те възприемат своите оръжия като неделима част от идентичността си, изложена на заплаха в бързо променящото се общество. От своя страна, аз, който живея на половин свят разстояние и вече 15 години съм далеч от тази среда, мога да разглеждам този въпрос съвсем абстрактно и дистанцирано.

Има три произведения, които представят личното ми мнение за пистолетите и културата около тях, и още четири, посветени на смъртността. Те трябва да отведат фокуса към по-дълбоко ниво от това на новинарско събитие или политически въпрос, казва още Гордън Картър за изложбата си, която е своеобразен прочит на културата на оръжията.

Цялото интервю с твореца чуйте в звуковия файл. Преводът е на Люба Ангелова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени