Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгиец подготвя фестивал в село Долен на Еньовден

От 24-ти до 26-и юни село Долен, което още през 1977-а година е обявено за исторически и архитектурен резерват, ще е домакин на фестивала „Зенит“.

Фестивалът ще представи разнообразна програма, чиято основна цел е да покаже най-добрите начини, по които традициите не просто оцеляват, а и се развиват. Кулминацията ще бъдат концертите на най-актуалните български групи, които смесват фолклорна музика със съвременни жанрове.

Събитието ще приеме само 300 гости в родопското село. Присъстващите ще се докоснат до артефакти, занаяти и изкуства, оцелели през вековете, като паралелно с това ще видят тяхното бъдеще през призмата на модернизацията.

Неслучайно фестивалът започва на Еньовден – магическият празник на светлината, здравето и плодородието.

Аз се влюбих в България преди седем години, когато дойдох за първи път в Долен. Това ми беше първата среща, която аз наричам истинската българска красота. Някак си този фестивал ме връща към корените на тази любов., споделя директорът на събитието - белгиецът Тим Гюбел.

В звуковия файл можете да чуете историята на Тим Гюбел, раждането на идеята за фестивала, любовта към българското, и още за програмата на фестивала.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна