Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Гълъбинов: Защо въпросите за капитала на пенсионните дружества се повдигат преди началото на стрес тестовете?

Българският пенсионен модел трябва да се диверсифицира, а не да се стеснява, коментира в предаването „12+3“ финансовият консултант Румен Гълъбинов. Според него промените, които се предлагат сега в Кодекса за социално осигуряване, лишават всички пенсионноосигурени лица, родени след 1959 година, от правото на избор как да управляват средствата си след пенсиониране:
 

Те ще бъдат насочени в един общ фонд, защото държавата гарантира, че на всеки ще му бъде изплащана тази втора пенсия, обаче без право на онаследяване. Този момент не е маловажен, тъй като държавата упражнява правото си на последен гарант по тези плащания, но от друга страна - държавата ни лишава от права, които сме имали досега.

С тези предложения ще се разколебаят хората, които се осигуряват на реалните си доходи, смята Гълъбинов.

Той коментира и твърденията на финансовия министър Владислав Горанов. В интервю за вестник "Труд" Горанов заявява, че е гневен на пенсионноосигурителните дружества заради ниска прозрачност и заради това, че нямат създадени технически резерви, които да гарантират изплащането на пожизнени пенсии.

Такива технически резерви трябва да бъдат формирани по действащия Кодекс и не ми е известно да са ги формирали, казва в интервюто Горанов

Според Румен Гълъбинов пенсионноосигурителните дружества и фондовете, които те управляват, се регулират от Комисията за финансов надзор /КФН/. Всички въпроси с технически резерви, актюерски задължения и капитал се следи от КФН.

Тъй като тази година се провеждат стрес тестове в банките, през втората половина на годината такива предстоят да се проведат в пенсионните осигурителни дружества и фондове и застрахователните дружества всички трябва да се запитат, защо въпросите за резервите и капитала на пенсионните дружества се повдига преди началото на стрес тестовете, а не да се изчакат тестовете и оценката на активите и тогава да се правят изводи, заяви Гълъбинов.

По думите му КФН е органът, който отговаря за стриктното изпълнение на стрес тестовете и оценката на активите:

Там е съсредоточена основно работата по установяването на финансовото и икономическото състояние на пенсионния и на застрахователния сектор

Румен Гълъбинов е категоричен, че пенсионна реформа трябва да има, но за да е успешна и правилна, е необходимо да се наблюдават непрекъснато демографията и доходите на хората.

Цялото интервю с Румен Гълъбинов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна