Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лилия Макавеева: Партии у нас си "помпат" рейтингите от инциденти с роми

Снимка: БГНЕС

В България има политически партии, които си "помпат" рейтинга от инциденти като този в Раднево, коментира в предаването „Преди всички“ Лилия Макавеева от Асоциация „Интегро“:
 

Случаят в Раднево трябва да се разглежда в контекста на липсата на политика за интеграция. Очевидно определени политически партии в държавата си помпат рейтинга от време на време. Аз нямам друго обяснение, подобни инциденти по пътищата се случват непрекъснато.

Не може заради един, двама или трима роми всички роми да бъдат нападнати и обвинявани в различни престъпления, каза още Лилия Макавеева:

Не мисля, че това гражданско неподчинение в Раднево е спонтанно, то е добре обмислено. Инцидентите се дебнат и в момента, в който ги има имаме агитки, които се мобилизират и могат да предизвикат подобни метежи.

Колкото повече говорим за политика за интеграция, толкова повече се увеличава социалното изключване и дезинтеграцията. Не може училището, което е основен социализиращ фактор, да не си играе ролята и да не социализира децата роми, коментира Лилия Макавеева.

Според нея училището не учи ромските деца на елементарна грамотност и завършвайки, те не могат да се ориентират в обществото.

Макавеева е категорична, че ромските квартали, които съществуват от години, трябва да се узаконят.

Цялото интервю с Лилия Макавеева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна