Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Музикални фамилии”: Фамилия Големинови

БНР Новини
Големинови - Марин, Камен, Христо
Снимка: Големинови - Марин, Камен, Христо
Марин Големинов - майстор на инструменталните жанрове, отличен познавач на симфоничния инструментариум - и не само; творец с ярко въображение и оригинален почерк. Създава прекрасни опуси във всички жанрове на художествената музика в това число и множество инструментални концерти.
Работи с най-добрите ни изпълнители, счита ги за свои съавтори. Сред тях е Боян Лечев - на него е посветен Концертът за цигулка и оркестър, произведение, което самият солист намира за изключително явление в цигулковата литература. В концертния жанр друго уникално творение е Концертът за струнен квартет и струнен оркестър. В предаването са включени размисли на Големинов за този концерт, спомени на Боян Лечев за изпълнението на Цигулковия концерт - все от Златния фонд на Радиото.
Синът, Камен Големинов, е сред вдъхновените тълкуватели на творчеството на баща си. Получил много добро образование в България, както и по-късно в Италия, той има завидна диригентска кариера. Негови изпълнения ще звучат в предаването.
И още - на най-младия Големинов, Христо, който работи в сферата на джаза, а и тълкува - като джазмен - творчеството на дядо си.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна