Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят на Доналд Тръмп – от аутсайдер до лидер на републиканците за президентския вот

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-малко от година след влизането на Доналд Тръмп в политиката за него се заговори като за "възможен" кандидат на Републиканската партия за президент на Съединените щати. Днес вероятността той да е кандидатът на републиканците, надхвърля 90%. Нюйоркският милиардер, доскоро познат като бизнесмен и шоумен и приеман на шега, успя да се справи с републиканския политически елит, надвивайки конкуренцията и демонстрирайки пренебрежение към правилата на статуквото. Безмилостната реторика, грандиозните и фантастични планове триумфираха в редиците на републиканците.

В речта си за включването в кампанията през юни миналата година той нарече мексиканските нелегални имигранти "изнасилвачи" и "наркодилъри". Месец по-късно атакува емблематичния си съпартиец Джон Маккейн с думите "той не е герой от войната", въпреки прекараните от Маккейн пет години в плен по време на войната във Виетнам. Тръмп се прочу и с екстравагантната си идея за "голямата красива стена" по южната граница, за която Мексико ще плати. А през декември Тръмп се обяви за временна, но "тотална и пълна забрана" за влизането на мюсюлмани в Америка.

Поведение, което никой не е очаквал да бъде подкрепено, печели гласове и носи нови избиратели на републиканците. Масовата критика от утвърдени политици не помага.Увереността на Тръмп взема връх в края на януари с изказването му, че дори да застреля някого на емблематичното Пето авеню в Ню Йорк, няма да загуби гласове.

Партийният ешелон е разочаровал консервативните гласоподаватели. Загубили вяра и разгневени, те намират в образа на Тръмп свой идол. Така попадаме в непозната територия, в която правилата се пишат в движение. Партия, превзета от аудтсайдер, и екзистенциална криза. Сега вътрешнопартийните противниците на Доналд Тръмп ще трябва да покажат, че ще направят всичко възможно да попречат на демократ да стане президент.

В анализа си Младен Петков търси отговори на въпросите кое и кой направи възможен възходът на Доналд Тръмп до днешната му неоспорима позиция, кое в крайното му поведение го прави интересен за избирателите, както и какво можем да очакваме при сегашната конфигурация – чуйте детайлите в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна