Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайова приюти духа на Шекспир

Снимка: Флорин Чиреа

Есенцията на "Макбет" в танц или източен, изящен подход към Шекспир – това са вариации в прочита на Шекспир, представени на десетото издание на един от най-престижните Шекспирови фестивали в света - в румънския град Крайова. Трактовки на Шекспир от Индия, Япония и Южна Африка очертават мащаба на фестивала още от първия му ден, разказа пред „Хоризонт“ проф. Калина Стефанова, споделяйки своите впечатления за уюта и професионализма, които предлага румънската сцена. Тя описа Крайова като малък, подреден, чист град с около 300 хиляди жители, който се превръща в Шекспирова сцена през година и половина, а събитието преминава в естествена и  непретенциозна атмосфера.

Няма автобус от Видин за Крайова, обяви още проф. Стефанова, запитана защо български град с този мащаб не може да организира подобен фестивал. При откриването на Дунав мост 2 е имало и автобус, и влак, но те били обявени за нерентабилни и превозът бил прекратен. Как можем да очакваме развитие на туризма във Видин, когато чужденците там очакват да могат да отидат до съседни държави, попита театроведът.

Поредното издание на европейските награди за театър след петгодишно прекъсване е било естествено продължение на фестивала в Крайова. Наградите са „номадски тип“, връчването им се мести на различни места, уточни проф. Калина Стефанова. Тази година голямата европейска награда отива в Швеция, а с по-малките отличия - за нова театрална реалност – са наградените театрални дейци от Унгария, Франция, Германия и Шотландия.

Още по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени