Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск получи наградата "Карл Велики" за принос към единството на Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск получи европейската награда "Карл Велики", която се присъжда за принос към европейското единство. Светият отец е отличен за посланията му за надежда и кураж в момент, когато много граждани са търсели верния път, заявиха от Комисията, присъждаща наградата. 

Самият папа заяви, че не приема наградата за лични заслуги, а като възможност за ново послание за мирни усилия към цяла Европа
Мечтая за Европа, която се грижи за децата, която оказва помощ на бедните и на пришълците, които търсят приемане, защото са изгубили всичко и се нуждаят от убежище. Мечтая за Европа, в която да си мигрант не е престъпление.

На церемонията, която по изключение се проведе в Рим вместо в германския град Аахен, присъстваха канцлерът Ангела Меркел, както и председателите на Еврокомисията, Европейския съвет и Европарламента – Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц

Папа Франциск е вторият глава на Католическата църква, удостоен с отличието, припомня радио "Ватикана". През 2004 г. то бе получено от Свети Йоан Павел II. Отличието се връчва от 1950 г. и е посветена на Карл Велики – император на Франкската империя. Управлението му се свързва с възраждане на религията, изкуствата и културата, а той се смята за "баща на Европа". 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна