Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диуордрик Макнийл: ТТИП е под сериозен натиск и от двете страни на Атлантика, не съм оптимист

Диуордрик МакНийл

Според изпълнителния директор на американската консултантска компания "Лонгвю глобъл" Диуордрик Макнийл, изтеклата информация за преговорите по трансатлантическото партньорство между Съединените щати и Европейския съюз поставя бъдещето на документа под въпрос.

Подозирам, че трансатлантическото партньорско споразумение за търговия и инвестиции е под сериозен натиск и от двете страни на Атлантика. Има дълбоки процеси и сериозна загриженост от страна и на лидерите, и на хората като цяло. Лично аз не съм оптимист, че споразумението ще мине - дневният ред на  договора е под обстоен преглед по време на първичните избори в Съединените щати и предполагам, че така ще остане и занапред.

Според Макнийл, най-добрият вариант би било да се намери баланс между американските и европейските стандарти. Той предупреди, че в глобалната търговия винаги ще има печаливши и губещи: 

Всеки има статистика, която подкрепя неговата кауза. У нас, в щати като Мичигън и Охайо, много хора се оплакаха, че са пострадали от подобно споразумение за свободна търговия през 90-те години - НАФТА. И те са убедени, че подобен документ ще им струва работните места. На други места обаче доходите нараснаха, цените на основните стоки намаляха, така че има аргументи и в негова полза. Работни места бяха закрити в някои сектори като автомобилния, но пък цените на колите спаднаха доста. Въпросът е дали можем да намерим такъв баланс, че да постигнем честна търговия. 

На въпрос дали споразумението просто не обслужва големите корпорации, Макнийл заяви:

Трудно ми е да направя такова твърдение. Зависи дали съм от страната на клиента или на този, който би могъл да пострада от гледна точка на работното си място. Безспорно, по-ниските цени на стоките и техният по-широк достъп до пазарите несъмнено ще облагодетелства големите корпорации. Но това не означава, че за местните потребители няма да има ползи. Ако обаче в резултат загубите работата си, то тази сделка няма да е добра за вас. Така че въпросът е в баланса - дали повечето от гражданите са защитени, дали се облагодетелстват - и от гледна точка на работните си места, и като потребители. Никой не иска да се храни нито себе си, нито децата си с химикали и пестициди. Така че всичко опира до това как ще повдигнем въпроса за необходимостта от търговия в глобалния пазар и дали ще бъдат отчетени интересите и на потребителите, и на корпорациите. 

Цялото интервю с Диуордрик Макнийл чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна