Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ с пряка телефонна връзка, която проверява за нарушения на примирието в Сирия

Снимка: Николай Кръстев

Ситуацията в Сирия остава все още сложна, въпреки постигнатото с всеки ден разширяване на територията, където, макар и с нарушения, се спазва "режимът на прекратяване на военните действия“. Ясно е, че постигнатото, според оценка на сирийските власти и местни експерти по сигурността, има крехък характер, и затова Русия и САЩ искат да го утвърдят и да не допуснат връщане назад към открити военни действия. В руската военна база край Латакия "Хмеймим" работи център по примирието в Сирия. Неговият ръководител генерал-лейтенант Короленков разказа: 

Основните нарушения на "режима на прекратяване на бойните действия" в Сирийската арабска република, може да бъдат определени в няколко направления: като обстрел срещу позициите на правителствените войски, обстрел на позициите на опозиционните групи, както и настъпателни действия на едни спрямо други, но има и обстрелване на  граждански обекти и цивилни граждани.Последните се извършват от страна на радикалните джихадистки групировки.Снимка

Между военно-политическите експерти на Русия и САЩ има пряка телефонна връзка, която веднага осигурява проверка на всяка постъпила информация от двете страни за нарушение на примирието в Сирия. 

Докато групата от международни журналисти пристигна  в Сирия, в центъра в "Хмеймим" постъпи информация за нарушение в две от централните сирийски провинции Хомс и Дейр ел Зор. След това потвърждение части на руската бойна авиация бяха вдигнати и изпратени за действие в тази зона. Ръководителят на пресцентъра на руското министерство на отбраната ген. Игор Коношенков коментира ситуацията:

Днес видяхте и станахте свидетели на действията на руската авиация в населените пунктове в Рака и военния пункт в Ар. Руските самолети летяха за изпълнението на мисии в Дел ер Зор. За последните 4 денонощия бяха изпълнени 87 полета на руската авиация от базата в Хмеймим.

Ген. Коношенков обясни още, че разпространената информация, че руската авиация е нанесла серия от удари на 27 април върху болницата в района на град Алепо – Ал Кудс, е пример на информационна атака от страна на съмнителни западни правозащитни организации:

Руската авиация в района на Алепо не е действала на 27 април. Проверихме фактите и района на събитията, където по сведения на очевидци са били едва ли не нанесе удари върху болница край Алепо, която  е била разрушена. Действията на тази организация представляват опит да бъде спрян мирният процес в Сирия.

СнимкаКоукаб е едно от новоприсъединилите се места към мирния процес в Сирия. Намира се на 150 км. югоизточно от крайморския град Латакия в централната провинция Хама. В центъра на Коукаб се събраха местните авторитети на града  и района, както и влиятелни обществени лица, на които хората вярват. След официалното подписване на присъединяване към процеса на примирие и правото да ползват свободно земята си, Салех Ахдир каза:

Хората не се боят от трудностите и са готови да възстановяват домовете си и да обработват земята, право, което им беше отнето от ИДИЛ. 

Духовният лидер на Коукаб Ахмад Мубарак разказа за живота по време на управлението на "Джебхат Ан нусра" в тяхното населено място:

Жителите на селото избягаха, когато беше превзето от отряди на "Джебхат Ан нусра" и ИДИЛ. Освободихме се с помощта на части на сирийската армия, местното народно опълчение, както и на Русия. На терористите от "Ан нусра" и ИДИЛ не им се отдаде да спечелят сърцата на хората, използвайки исляма за нечистоплътни политически цели.Снимка

Според шейх Ахмад Мубарак сред тези, които са подпалили войната в Сирия, е и Турция, която и днес продължава да снабдява терористите с оръжия страната му и да пречи на мирния процес в нея.

Целия репортаж на специалния ни пратеник в Сирия Николай Кръстев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна