Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2015": Деница Узунова и хор "Бодра песен" - Шумен

Хор "Бодра песен" - Шумен с наградата "Музикант на годината 2015"
Снимка: Виктор Викторов

На 23 април в зала 6 на НДК публиката се срещна със своите фаворити - новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината", която предаването за класическа музика "Алегро виваче" проведе по програма "Хоризонт" на БНР за 25-и пореден път.


В поредица в "Алегро виваче" ще проследим отзивите и емоциите след награждаването.

Най-много гласове и уникалната статуетка на художника Христо Илиев спечели хор "Бодра песен" - Шумен, ръководен от Деница Узунова. Хористи от няколко поколения в състава със завидна, над 50-годишна история, се представиха на галаконцерта с песни от Петър Ступел, Милко Димитров и Георги Димитров.

Дълга и плодотворна е историята на този състав (основан през 1963 г от проф. Венета Вичева), много награди и успехи са завоювали певците през годините. И все пак – какво накара стотици слушатели на "Алегро виваче" да гласуват именно за хоров ансамбъл? При това хор „Бодра песен“ – Шумен не за първи път записва името си в тази анкета като първопроходец - на церемонията "Музикант на годината 2004" за първи път е обособена категория "Ансамбъл на годината" и призът тогава е връчен именно на шуменския състав. Миналата година хорът заслужи званието "Посланик на европейската култура" за втори път. Стана и лауреат на Първите национални награди „Проф. Панчо Владигеров” на Националната музикална академия за изявени ученици и студенти в областта на музиката. Изнесе 12 самостоятелни концерта в България, Италия и Словения и участва в поредица престижни фестивали, както и в концерти на Софийската филхармония и Шуменския симфоничен оркестър.

Наскоро хорът стана носител и на Наградата на Шумен за изкуство и култура в раздел "Музика" за премиерата на Миса бревис от словенския композитор Амброж Чопи. Ето защо, макар и изненадани от факта, че цял хор спечели приза "Музикант на годината за 2015", всъщност знаем, че мотивацията на всички, гласували за него, е неоспорима.

Чуйте интервюто с диригентката Деница Узунова, която ревностно пази наследството, оставено от проф. Венета Вичева - основател на обичания шуменски хор, и е продължител на делото й в града.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна