Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ст. Ставру: Нанотехнологиите предлагат алтернатива на засилващото се неудобство да живеем в телата си

Снимка: photonics4life.eu

Милиони пъти по-малки от мравка магнитни наночастици могат да имат същата магнитна сила като най-големите земни магнити – това е само една от последните новини в огромната област на нанонауките, която всяка седмица създава новини. Малки, но мощни – това определение за нанотехнологиите върви ръка за ръка с идеята за прекрачване на границите на познатото. Този път в посока на смаляването. ЕК отделя много средства и финансови и концептуални за подкрепа на нанотехнологиите. Те залягат и в концепцията Европа 2020 и смело може да твърдим че хоризонта на науката от взиране в голямото и далечното сега обръща поглед към малкото.

За предаването "Хоризонт до обед" докторът по право и философия Стоян Ставру. 

Нанотехнологиите предлагат алтернатива на засилващото се неудобство да живеем в телата си, които в своето естествено състояние на уязвимост все повече и все по-ясно се възприемат като кофи, пълни с биология, кофи, които всеки момент могат да прелеят и да отнемат нашия въображаем контрол върху собствения ни живот.

Нанотехнологиите предлагат и един нов начин на мислене за човешкото в размери, които не носят човешки смисъл , но имат все по-нарастващо значение и все по-заплашителен потенциал да променят човешкото. След като науката започва на нанониво да създава и контролира технологии със социално значение за нас като човешки същества, за в бъдеще ще става все по-важно да знаем какво се случва на това нанониво, макар и да няма как да го почувстваме.

Интервюто на Ирина Недева със Стоян Ставру можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.