Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярни личности четат своите „Истории за Европа“

Емил Джасим
Снимка: capital.bg

По повод 9 май – Деня на Европа – популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в Европейския съюз. Голямото публично четене под надслов „Истории за Европа“ ще представи 10 специално подбрани текста, написани от любители на късия разказ – хора с различни професии и на различни възрасти, които споделят своите преживявания като граждани на ЕС.

Проектът „Истории за Европа“ е съвместна инициатива на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, която се осъществява в партньорство с „Пощенска кутия за приказки“. Събитието ще може да бъде проследено на живо точно в 19.00 ч. на 9 май на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП тук на www.europarl.bg.

Глас на разказите за Европа ще дадат ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК Теодор Стойчев и Огнян Златев, журналистите Драгомир Симеонов и Камен Алипиев, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска и Силвия Петкова, спортистката Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова и др. Всички те ще прочетат избрани откъси от участвалите в проекта истории.

Своят къс разказ тази вечер ще прочете и преподавателят по история и програмен директор на Центъра за образователни инициативи Емил Джасим. В предаването „Нещо повече“ той сподели, че е прочел повечето истории и е убеден, че те ще бъдат прочетени интересно и вълнуващо от авторите си.

Що се отнася до моя текст, той е свързан по-скоро с онази приказна, дори направо митологична история за това коя е Европа, откъде идва, кои са нейните наследници и по какъв начин нашия континент приема името на тази героиня от мита, разказа накратко своята история Емил Джасим.

Според него има хора, които умишлено разделят обществото във връзка с историята за днешния ден – победата над Хитлеристка Германия:

За втора поредна година днес станах свидетел, че на Паметника на българските герои от Втората световна война/1941-1945/ имаше празна кутия от цигари, няколко фаса, кенче от енергийна напитка и нито едно цвете. С моите приятели отидохме да поднесем цвете там. Бяхме единствените към момента, надявам се да не останем единствените за деня, нито единствените оттук насетне.

Ролята на България във Втората световна война е специфична и в никакъв случай не е еднозначна, заяви Емил Джасим.

Разговорът с Емил Джасим можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна