Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Нинов: Очакваме срещата с министъра, за да разберем дали спира процедурата за приватизация на "Товарни превози"

Снимка: БГНЕС

Не знам на какво се базират информациите за очаквани масови съкращения в БДЖ и спиране на приватизационната процедура за "Товарни превози". Цифрите, които се дават като предстоящи масови уволнения, може би обслужват само някакви търговски интереси на някой. С нас още никой не е коментирал и не е обсъждал такива параметри. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Марио Нинов от КТ "Подкрепа".

Ние очакваме на срещата с министъра на транспорта, която ще бъде в четвъртък, с двете национално представени структури - КТ "Подкрепа" и КНСБ, и с президентите на двете организации там да чуем какво се случва и в действителност дали наистина ще бъде спряна процедурата по обявяване на сделката за приватизация, или са само някакви поредни приказки.

Според Нинов предприятието трябва да остане държавно. То може да бъде оздравено и да работи, а хората - да получават добри заплати, категоричен е синдикалистът: 

Аз само ще ви кажа, че цифрите, отчетите, които дават БДЖ за финансовото положение на БДЖ - "Товарни превози", те не са някаква конфиденциална информация, те се намират на сайта на Министерството на финансите и там се вижда, че в сравнение с 2014 година загубите на БДЖ - "Товарни превози" са намалени в пъти през 2015 година, независимо че са паднали  т.нар. "бруто-тон-километри", или товарите като тежина, които возят. Излиза, че загубата е намаляла в пъти. Дружеството може да работи и ми е чудно защо продължава да се говори за приватизация, като всеки един, който иска да стане превозвач в България, е станал. Има повече от девет товарни превозвача. Кому е нужно да купува дружество, което е обременено с толкова много персонал и задължения, при положение че може да си направи собствена компания, която да извършва превози и да се лицензира срещу едни 10 000 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна