Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ячев, ПФ: Ако ветото за Изборния кодекс не бъде отхвърлено, оттегляме подкрепата си за мнозинството

Борис Ячев
Снимка: БГНЕС

В Патриотичния фронт приемат неутрално оттеглянето на АБВ от управлението.

С колегите от АБВ сме работили добре в някои критични ситуации по важни гласувания, в същото време много от предложенията на ПФ не са намирали подкрепа от тях, каза в предаването „Преди всички“ заместник-председателят на ПГ на Патриотичния фронт Борис Ячев.

Той припомни, че АБВ има споразумение за управление само с ГЕРБ, към останалите субекти в управлението АБВ почти не са имали политически контакти и отношения.

Според Борис Ячев има нагнетяване на напрежение във връзка с промените в Изборния кодекс:

Цялата ситуация е много добре режисирана. По всички медии се явяват едни и същи 5 човека, които не представляват никой друг, освен себе си. Не успя да се чуе реакцията и коментарите на останалата част от българите зад граница.

Той заяви, че има декларации на много българи, които живеят в чужбина и които твърдят, че няма нарушаване на конституционните им права. Сънародниците ни в Чикаго заявят, че който има желание, намира и начин да гласува.

ПФ не е поставял условия за ограничаване на избирателните права на българи в Европейския съюз, САЩ, Австралия или Канада. Нашата кауза беше единствено и само за ограничаване на възможността да се откриват безконтролно секции в Турция, коментира Ячев.

Той е категоричен, че ПФ ще настоява ветото на президента да бъде отхвърлено от парламента:

Ако ветото не бъде отхвърлено, ще оттеглим подкрепата си за мнозинството.

Борис Янчев обаче уточни, че има достатъчно време да бъдат проведени разговори с ГЕРБ и ще се търсят варианти ветото да бъде отхвърлено, но е възможно да се намерят законодателни възможности, които да дадат по-голяма възможност на българите в ЕС и САЩ да гласуват.

Цялото интервю с Борис Ячев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна