Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Румънски самолети провокират руските военни в Приднестровието, пише "Независимая газета". Лидерът на молдовските социалисти Игор Додон заявява пред вестника, че през следващата седмица парламентът ще обсъди ситуацията в Приднестровието, над което редовно прелитат румънски самолети. С оглед присъствието на руска войскова групировка в региона молдовският политик нарече провокация действията на румънските летци, отбелязва още изданието.

Лявото гръцко правителство бърза да прокара през парламента последните рестриктивни мерки, поискани от кредиторите, за да получи следващия транш от заемите за страната и да договори с тях облекчаване на гръцкия дълг, пишат гръцките вестници. "Прото тема" отбелязва, че управляващата в Атина двупартийна коалиция е започнала изготвянето на законопроект, който ще включва останалите договорени мерки, за да може кредиторите да финализират своя отчет за гръцките реформи и да се пристъпи към облекчаване на гръцкия дълг. Позовавайки се на правителствени източници, гръцкият вестник "Нафтемборики" пише, че след предстоящата среща на Еврогрупата на 24 май, от която се очаква да даде зелена светлина за транша, Гърция е възможно да получи доста повече от предвидените 5, 7 милиарда евро.

Федералният министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер е скептичен, че Турция ще успее да изпълни всички критерии на Европейския съюз за премахване на визовия режим, съобщава "Билд". Според германския политик президентът Реджеп Ердоган няма нагласа за сътрудничество с Брюксел и постави под съмнение изпълняването на условията, поставени от Съюза. Въпреки това той предупреди, че ако Анкара не положи необходимите усилия "няма да има отмяна на визовия режим“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени