Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьори пресъздават истории на бежанци в документалния спектакъл "Мир вам"

Снимка: БТА

Днес в Центъра за култура и дебат "Червената къща" днес ще бъде представен спектакълът "Мир вам" на Студиото за документален театър "Вокс попули".

Новият спектакъл е върху темата за бежанската вълна, миграционните процеси в началото на 21 век, праговете на толерантността и човешкия фактор като призма на случващото се.

Направихме този документален спектакъл, който започна с едно теренно проучване през януари, когато отидохме в Харманли, на турската граница. Започнахме да правим интервюта с бежанци и с хора, които имат отношение към тази тема, обясни в предаването „Преди всички“ режисьорът Неда Соколовска, по чиято идея се реализира спектакълът "Мир вам".

Фокусирахме се върху човешкия фактор по темата с бежанците, с идеята да избягаме от целия политически дискурс, допълни политологът Миглена Герасимова.

Това, което постигнахме с интервютата, е да разберем гледната точка на хората, които са видели войната в очите. Много малко от нас са влизали в директен контакт с хора, които идват от там и всъщност ние не знаем от какво бягат те. Това, което ние успяхме да постигнем, е да съберем тези истории и да ги предадем на нашата публика. Да дадем по-близък поглед към конкретиката на войната, обясни Неда Соколовска.

Тя обясни, че актьорите ще чуват посредством слушалки директно разказите на бежанците. Целта е да се постигне максимална достоверност и етичност във възпроизвеждането и да не се наложи интерпретация на историите им.

Подробностите за документалния спектакъл можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна