Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Крачолов: Българското общество е податливо на национализъм

Снимка: БТА

Конфликтът в Раднево бе първо криминален и след това прерасна в етнически, защото лексиката на някои партии у нас подклажда национализма в българското общество, а то в момента е много податливо на национализъм и то в лошия смисъл. Тази теза разви в предаването „12+3“ Александър Крачолов, лидер на една от ромските фондации и член на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси. Той планира да предложи на Съвета да се въведе петгодишен мораториум върху събарянето на ромските къщи, за да се даде време за тяхното узаконяване.

Исканията да се събарят незаконните ромски къщи в ромския квартал „Кантона“ в Раднево само ще нагнети напрежението, убеден е Крачолов, който ще инициира разглеждането на казуса „Раднево“ да влезе в дневния ред на Националния съвет.

Крачолов е на мнение, че протестът в Раднево е бил провокиран и много добре се знае кои политически партии правят това. Провокативното говорене след всеки конфликт, влизането на хора в ромските махали, които плашат това население, може да го радикализира, прогнозира още той.

Ромите за политиците са само електорат, продължи размислите си по темата Александър Крачолов:

Ние оцеляваме в периферията на града или селото. Там, където свършва асфалтът, там започва циганската махала. Познавам еснафски ромски семейства, които са били за пример, а сега, заради липсата на работа, са наркопласьори.

Мит е, че циганите живеят „на гърба“ на държавата. Мит е, че средствата, насочени към ромските организации за интеграция на ромите, са окрадени, твърде още Александър Крачолов. Повечето проекти по думите му са били образователни и са имали за цел да изведат децата от гетата и те да бъдат обхванати от училищата.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна