Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенската държавна опера продава 99% от билетите за спектаклите си

Соня Йончева и Пьотр Бечала в "Ромео и Жулиета" - Виена 2013

На пресконференция в австрийската столица интендантът на Виенската щатсопер Доминик Мейе направи равносметка на настоящия сезон и обяви акцентите в следващия. Той съобщи със задоволство, че приходите на прочутия оперен театър са близо 24 милиона евро, като само за вечер сумата е над 117 хиляди евро. Посетителите на Щатсопер до този момента са над 411 хиляди, а средната заетост на звителските места в салона са 98,82%.


През сезон 2016/2017 на сцената във Виена ще продължат да бъдат играни 49 заглавия. Предвидени са пет премиери - големи са очакванията към "Трубадур" от Верди с Анна Нетребко, Роберто Аланя и Лучана д'Интино в главните роли през февруари 2017 г. Режисьор ще бъде Даниеле Абадо. "Армида" от Глук ще бъде дирижирана от Марк Минковски, а "Фалстаф" от Верди ще бъде поставена под диригентството на Зубин Мета. Предстои и нова постановка на "Парсифал" от Вагнер под палката на Семьон Бичков, както и "Пелеас и Мелизанда" от Дебюси, за която е поканен режисьорът Марко Артуро Мерели.

По традиция на сцената на Виенската щатсопер ще се качат много звезди. Сред тях има няколко български имена: Красимира Стоянова, Надя Кръстева, Соня Йончева.

Своя дебют в този престижен оперен театър ще направи българският диригент Павел Балев - дългогодишен музикален директор на Филхармонията на Баден-Баден.

Чуйте подробности в кореспонденцията на Боряна Йосифова от Виена в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна