Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Бунджулов: АБВ ще остане разумна опозиция в парламента

Снимка: БГНЕС

АБВ излиза в опозиция, това трябва да е съвършено ясно. Но ние няма да станем някаква крайна популистка опозиция. АБВ ще остане разумна опозиция – "тежка артилерия" в парламента. Не очаквайте АБВ да се превърна в популистка сила. АБВ е готова да подкрепя всяко разумно решение, тя не е за дестабилизация на държавата. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" доц. Андрей Бунджулов от АБВ.

Решението за оттегляне на АБВ от коалицията беше взето от Националния съвет с единство. Имаше колебания, точно както и при влизането в управлението. Тук става дума за напускане на изпълнителната власт, не на законодателната и местната. АБВ не е казала, че ще напуска парламента, нито комисиите.

Доц. Бунджулов уточни, че няма обвързаност между решението на АБВ и избора на Корнелия Нинова за лидер на БСП:

Това са съвършено различни неща. Няма никакви съмнение, че ходът на АБВ ще породи трус, ефект, надявам се оздравителен в много посоки. АБВ няма да се прегърне с БСП на всяка цена, нито ще отиде на "Позитано" 20. Става дума за нов процес, който е труден, няма да бъде лесен, но той е обективно необходим за левите избирателите. Левият избирател се чувства недостатъчно представен, защото той не намира представителство в политическите сили в ляво. Ние искаме нова формула на представителство на левия избирател. Става дума за търсене на нов път в ляво.

Според доц. Бунджулов решението на АБВ слага началото на нови процеси в българския политически живот. По отношение на предстоящите президентски избори той смята, че решението има само допълнителен ефект. Главният ефект е създаването на алтернатива на ГЕРБ и търсене на нова формула на представителство на левия избирател, повтори той.

Доц. Бунджулов заяви категорично, че според него ще има предсрочни парламентарни избори: 

Това състояние в парламента не е достатъчно да осигури устойчивост и стабилност в управлението. 

На въпрос каква е връзката между оттеглянето на АБВ и енергийните проекти, които ще се реализират в България, доц. Бунджулов отговори:

Има една единствена връзка и тя е в това, че няма нито един енергиен проект, реализиран в България досега. Нещо в областта на енергетиката случи ли се в България? Освен черната дупка - огромният дълг на енергийния сектор, неговата неефективност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна