Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще се превърне в регионален център за демографски инициативи

Снимка: БГНЕС

Днес от 15.00 часа в "София Хотел Балкан" ще бъде открит форумът "Посрещане на демографските предизвикателства в страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа", организиран от Министерството на труда и социалната политика.

Конференцията се провежда в рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в периода юли 2015-а – юли 2016 г. На нея България ще се утвърди като регионален център за демографски инициативи. По време на събитието ще се дискутира демографската ситуация в региона и общите тенденции и предизвикателства пред страните.

България е инициатор и предложи текст на съвместна декларация на министрите на труда в региона, която предстои днес и утре да бъде обсъдена и приета по време на конференция. В декларацията страните се обединяват по няколко ключови идеи, каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Емилия Войнова – директор на Дирекция "Стратегическо планиране и демографско развитие" в Министерство на труда и социалната политика.

Основните демографски предизвикателства за България са ниските нива на раждаемост, застаряване на населението, засилени миграционни потоци, заяви още тя:

Тези процеси оказват дългосрочни влияние върху икономиката и растежа, бюджета на държавата, върху социалните системи, пазара на труда, здравеопазване, образование, дългосрочна грижа и т.н.

По отношение продължителността на живота всички държави в региона показват значително удължаване на средната продължителност на живота за последните 20 години. Този позитивен факт води обаче до застаряване на населението и налага предприемане на адекватни мерки.

Общите тенденции във всички държави от региона са три – намалява се относителният дял на децата и младежите, увеличава се делът на възрастните хора,и се увеличава възрастовата зависимост в региона, добави Войнова.

Според досегашния заместник-министър по труда и социалната политика Гълъб Донев изпълнението на мерките, свързани с хоризонталните политики, които трябва да задържат процеса на демографски срив в България, няма да пострада след оставката и на  заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Аспарухов. Той отговаря за регионалната политика и планиране на регионите и е ръководител на Съвета за регионална политика.Гълъб Донев

Винаги е имало приемственост на политиките, които се водят от Министерството на труда. Винаги се е следвала една линия, която да гарантира, че няма да има прекъсваемост.

Не бих казал, че която и мярка да се приеме, може да се приоритизира от гледна точка на демографските предизвикателства. Всяко нещо което се предприеме в сферата на образованието, здравеопазването, икономиката, труда, неминуемо оказва ефект върху демографското състояние на България, заяви още Донев.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна