Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва обучение на разследващи журналисти в Кърджали

В петък изтича срокът за подаване на заявки за участие в Майсторския клас за разследваща журналистика, който ще се проведе в Кърджали. Проектът се осъществява от българския клон на "Прозрачност без граници". Досега майсторски класове са проведени във Видин и в Хасково.

Това са градовете, в които, според предишни изследвания на Асоциацията, хората се чувстват най-безпомощни. Затова те са потърсили начин да укрепят самочувствието и средствата за противодействие на корупцията и са стигнали дотам да разберат, че без медиите всяка борба срещу корупцията е несъстоятелна и обречена на неуспех. Ако нямат медията за съюзник, дори най-смелото гражданско сдружение може да остане абсолютно затворено в своите фантазии. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" журналистът Милена Димитрова, която е част от проекта.

И в София журналистите ги купуват, хранят ги и какво ли не още. Но ако човек има едно ясно съзнание с какво може да бъде полезен и като професионалисти и журналист, то никой не му пречи да намери една удобна и по-диалогична форма. Освен това разследващата журналистика не измества, не служи, не превзема ролята на някакво несъстояло се правосъдие, защото тя е призвана да даде трибуна картина на всички страни, заинтересовани в конфликта, защото истината има много лица.

Цялото интервю на Таня Милушева с Милена Димитрова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени