Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинацията на Дончев е консултирана с РБ и ПФ, не с ДСБ и ДПС

Снимка: БГНЕС

Предложението Томислав Дончев да оглави Министерството на труда и социалната политика беше обсъдено с нас. Мисля, че Дончев е енергичен и като мъж, и като министър, така че той спокойно може да се справи. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Красимир Каракачанов. От Патриотичния франт са поискали среща с бъдещия министър преди гласуването, за да поставят важните според тях въпроси. Той коментира и позицията на ПФ по повод президентското вето върху Изборния кодекс:

Нашата теза е следната - отхвърля се президентското вето, след което можем да направим промени в Закона за изборите, но в онази част, която касае откриването на секции в страните членки от Европейския съюз. В никакъв случай по темата Турция ние няма да отстъпим.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че предложението не е било консултирано с ДПС и подкрепа за назначаването не е търсена.

За нас от ДПС няма персонална промяна, в който и да е сектор, която да подмени лошата формула за управление, защото зависимостите в тази управленска конфигурация са изключително сериозни. Всеки ден една или друга от управляващите, от коалиционните партньори, от подкрепящите кабинета или са с някакви претенции, някакви искания, които създават проблеми в управлението.

Адемов припомни, че Дончев има опит с европейските програми, но не и със социалната политика, където спецификата е различна. Ако бъде избран, предстои да изгради сериозен екип. Според ДПС най-голямото предизвикателство пред министъра ще е социалното подпомагане:

Трябва да има ясна диференциация между двата възможни подхода в социалното подпомагане - дали трябва да бъде предприет универсалният подход на подпомагане, или диференцираният. С други думи казано - дали, както се казва по народному – „на калпак“, трябва да бъде подпомагането или да се подпомагат хората, които имат най-голяма нужда - т.нар. таргетна прицелна социална политика

Радан Кънев от ДСБ също заяви, че не е бил питан за потенциална кандидатура на Дончев.

Непоискана подкрепа в политиката не се дава, обобщи той.

Господин Дончев има ангажименти във всички министерства, които по някакъв начин работят с европейски програми. Тоест, ще страда или социалното министерство, или неговата дейност и отговорности като вицепремиер. Това се наблюдава вече и с другите вицепремиери – Бъчварова и Кунева.

Това е трето много тежко министерство, което се дава просто така – поради липса на друга идея, на вицепремиер. Аз къде на шега, къде сериозно казах, че ако Ангелкова утре подаде оставка, остава само утре Борисов да поеме туризма като втори портфейл.

Заместник-председателят на Социалната комисия в Народното събрание Георги Гьоков от БСП оцени Дончев като „умен, образован и начетен, но доста далеч от социалната проблематика“ относно евентуалното назначение той заяви: 

Аз съм сигурен, че то въобще няма да е полезно за решаване или поне за смекчаване на проблемите в социалната сфера. Проблемът обаче едва ли е в личността на министъра, по-скоро проблемът в социалната сфера е изцяло в политиката, която се води от това правителство, защото Калфин е четвъртият министър, който по една или друга причина си отива.

Антони Тренчев от Реформаторския блок заяви, че в РБ са получили информация за номинацията на Дончев, но е било подчертано, че тя още не е официална. Според него е право на Борисов да избере кой да ръководи ведомството, а Калфин е успял да разбие мита, че лявото е социално.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна