Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Дончев: Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да контролира договорите, сключени с концесионерите

Съветът за развитие на управляващата коалиция обсъди проектозакон за концесиите. Той предвижда Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да контролира договорите, сключени с концесионерите. Вицепремиерът Томислав Дончев, който е вносител на новия проект, обясни:
Почти нямаме концесия в сферата на строителството. Въвеждаме трите режима, които съществуват на европейско ниво, концесии за строителкство, концесии за услуги, концесии за ползване, възложителни концесии могат да бъдат министри и кметове. Новост е новата роля на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, който трябва да стане универсален орган за контрол на вече сключените договори, не само от гледна точка на законосъобразност на сключения договор и проведената процедура, но и от гледна точка на изпълнение на ангажиментите на концесионера.
Предстои да се реши колко дълъг може да бъде срокът на концесията, тъй като в Европейските директиви няма ограничения.

Чуха се различни мнения по въпроса, например, заключването с един  срок 50 годишен , който да не може да се дава по договор на концесия от този срок, както и предложението да се нареди на някой друг компетентен орган, разбирайте МС да дава разрешение за всички концесии по договор от 20 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени