Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знакови главни редактори на критичната към Кремъл руска медия РБК подадоха оставки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният редактор на обединената редакция на РБК Елизавета Осетинская, заедно с екипа от водещи главни редактори на едноименната агенция Роман Бадани и на печатното издание Максим Солюс, напуснаха медийния холдинг. В официално съобщение на холдинга лаконично бе обявено, че ръководството на медията не е могло да намери общ език с екипа главни редактори и затова те са взели решение да се разделят.

Независимо че бизнес медията има проблеми от известно време, уволнението на ключови главни редактори предизвика истинска изненада сред колегите им - журналисти и сътрудници в медийния холдинг. Всъщност журналистите в РБК смятат, че смяната на главните редактори в изданията на холдинга е свързана с публикацията, в която се говори, че ще започне да се отглеждат стриди и миди в близост до резиденцията на президента Владимир Путин в Геленджик.

Запознати с медийната среда в Русия твърдят, че проблемите на РБК започнаха след недоволството на президента Путин заради публикация, свързана с офшорния скандал и разкритията на групата разследващи журналисти, където в статия по темата е била поместена снимка на руския държавен глава. Но истински негативната реакция е била предизвикана и от разследване на медията за семейството на Путин - дъщеря му Екатерина Тихонова и съпруга й Кирил Шамалов.

В историята на съвременната руска журналистика това не е първи случай, както коментира Газета.ру, когато снимки могат да служат като пряка или косвена причина за смяна на главни редактори. Изданието припомня как преди 12 години, когато се разигра заложническата криза в Беслан, излезе цял брои на "Известия" за тези трагедия, където имаше множество снимки от мястото на събитието направени в близък план. Заради което на следващия ден след намеса от кремълската администрация, собственикът на изданието уволнява главния редактор Раф Шакиров.

Въпреки че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече властите да са оказвали натиск върху собственика милиардер Михаил Прохоров да се освободи от РБК и неудобните главни редактори, съмненията в тази посока остават.

Според медийни наблюдатели в Москва проблемът е предизвикан от бивш акционер, които не е бил достатъчно овъзмезден при напускането на холдинга. Това доведе до разследване на властите, което може да завърши с изплащането на много висока компенсация и да предизвика в крайна сметка фалит на холдинга "Онексим", собственик на РБК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна