Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Йотова: Преобладаващото мнение в ЕП е, че е твърде рано да се освободи визовият режим за Турция

Снимка: БГНЕС
Преобладаващото мнение в Европейския парламент е, че е твърде рано да се освободи визовият режим за турските граждани - заяви за "Хоризонт" евродепутатът Илияна Йотова от БСП:

ЕК не можа да ни представи достатъчно разумни, добре аргументирани причини за едно такова решение. Не можа да ни убеди, че това е решение, което не се взима под натиск, не можа да ни представи политически анализ какви са последствията да не стане още по-голям проблемът, така както го подценихме очевидно през 2010-2011 г.

Според Илияна Йотова, националните парламенти също трябва да се произнесат дали Анкара е изпълнила ангажиментите към ЕК, преди да паднат визите за турски граждани в Европа.

Турция сега е в по-силната позиция при преговорите с Европейския съюз за отпадане на визите, заяви в интервю за "Хоризонт" Сонар Кагаптай, ръководител от Институт за политически изследвания, базиран във Вашингтон. Европа много силно се нуждае от сделка с Анкара, за да реши проблема с бежанците и това позволява на президента Ердоган по-предизвикателно поведение, коментира още експертът:

Мисля, че Ердоган демонстрира такова поведение, защото ЕС настоява за клаузи като укрепване на демокрацията, напр. Европа настоява журналистите да не се пращат в затвора, ако публикациите им не се харесват на властта. Това е една от причините, заради която министър-председателя Давутоглу беше отстранен. Това са клаузи, които Ердоган не харесва. Той иска проста сделка – турските граждани да могат да пътуват свободно в Европа, а Турция да прибере всички бежанци, които са влезли в Гърция нелегално. Това е много важно за Европа и мисля, че това е първият път, в който Турция има по-силна позиция от Европа при преговорите.



 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна