Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Причините за оттеглянето на АБВ са политически и икономически

Антируската реторика на Плевнелиев носи на България огромни загуби, смята Румен Гечев

Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Мотивите на АБВ за оттеглянето на подкрепата за правителството са несъстоятелни. Ивайло Калфин беше един от добрите, успешни министри на кабинета. Тази позиция застъпи в обзорното предаване "Неделя 150" Менда Стоянова от ГЕРБ, според която напускането на АБВ не може да дестабилизира управлението:

Единственият фактор, който може да направи това, е тоталната подкрепа на Реформаторския блок. В тази конфигурация правителството може да продължи да работи и да бъде стабилно.

Няма друг сценарий, освен да управляваме и да търсим консенсус, категорична бе Менда Стоянова. АБВ за нея има политически и икономически причини да се оттегли точно в този момент.

Политическите мотиви тя обвърза с промяната на ръководството на БСП и заявения курс към ляво обединение. Като ключова икономическа причина за оттеглянето на АБВ Стоянова открои енергетиката. Според нея има сериозно разминаване между енергийната политика на правителството и енергийната политика, проповядвана от гуруто на Големия шлем – Георги Първанов, защото все повече се отдалечаваме от модела, начертан от Първанов.

Различията с АБВ в други сфери са били уточнени, предварително известени и договорени, още когато е било подписвано споразумението, подчерта Стоянова и даде пример с ключови гласувания, в които АБВ е гласувала с БСП. Според нея с гласуванията си АБВ не е подкрепяла десните политики на кабинета.

Менда Стоянова се спря и на спорните текстове за неподписаните сигнали в антикорупционния закон, като обясни, че анонимните сигнали позволяват властимащите да размахват тоягата срещу неудобни опоненти. Всеки текст ще се гледа много внимателно, увери тя.

Румен ГечевРумен Гечев от БСП Лява България нарече тактически правилно, но закъсняло решение оповестеното дни преди партийния конгрес изтегляне на АБВ и се присъедини към версията на Менда Стоянова, че предварителното решение на АБВ за оттеглянето е заради възможността конгресната зала да откаже такова излизане от властта. По-голяма част от избирателите на АБВ, които не са много, ще бъдат в НДК, подчерта Гечев.

Според Гечев мотивацията на АБВ се корени в поемането на негативи от дясното управление:

Управлението се тресе. Напускат и отдясно, и отляво. Оставането в тази коалиция им чертае почти сигурна политическа смърт на предстоящите парламентарни избори.

За Румен Гечев противоречията между партньорите в разпадащата се управляваща коалиция са остри и жестоки, а най-опасен е вододелът между капитана на кораба Борисов и боцмана Цветанов. След опита на Цветанов да се самопредложи за президент и реакцията на Борисов можем да очакваме ескалация на напрежението, а това е проблем не само на ГЕРБ, прогнозира Гечев.

Няма как предложенията за президент да стават в сферата на шегите, отправи критики Румен Гечев, позовавайки се на реплики на Бойко Борисов, Радан Кънев и Меглена Кунева. Гечев изтъкна още:

Антируската реторика на Плевнелиев в международната политика носи на България стотици милиони евро загуби. БСП няма интерес от втори мандат на Плевнелиев, но ако ГЕРБ реши той да е кандидат, това за нас ще бъде един удобен противник.

Живко ГеоргиевСоциологът Живко Георгиев заяви, че нестабилното управление не означава, че то не може да просъществува в това си нестабилно битие до края на мандата, защото в парламента винаги има желаещи да подкрепят всяка властова формула:

По-тъжното е, че когато има такъв тип сложно съгласувано мнозинство, неусетно договорките отиват на по-заден план, а пазарлъкът - в непубличната сфера.

Така може да се властва, но така не може да се управлява. Системата е неуправляема. Властта се консумира с помощта на задкулисието, но не се провежда никаква реформа и не се решава никакъв проблем.

Въпреки „бурята“ на тази политическа седмица наблюдаваме по-скоро блато и застой, е диагнозата на социолога. Според него най-вероятно в АБВ са си дали сметка, че по-малкото зло е да бъдат извън това управление.

Дали ще ги наречем разнобой или пукнатини, не съм склонен да надценявам отношенията Борисов - Цветанов. По-скоро има предпоставки за различни визии за ГЕРБ вътре в самата партия, подчерта Георгиев:

След като проектът ГЕРБ престана да бъде частен проект на Бойко Борисов и достигна устойчивост, не се оказа проект-еднодневка, когато една партия се нормализира, страшно много хора от актива на ГЕРБ виждат в това вече и свой проект и рано или късно ще разглеждат алтернативи за политическото оцеляване на ГЕРБ и след епохата на Бойко Борисов.

Плевнелиев завършва мандат, който няма да бъде запомнен с поразяващи успехи, по-скоро с гафове. Той носеше негативи на ГЕРБ, така че няма политическа логика ГЕРБ да възпроизвежда негов втори мандат, смята Живко Георгиев, според когото ако това се случи, това ще е поредната тъжна новина за България:

Играта на Плевнелиев не е толкова вдъхновяваща, това е поддържане на публичен интерес, а при ГЕРБ е траен стилът в последния момент да изненадват и опонентите си, и широката общественост с решението си.

Ще стане интересно, ако се върнем към борбата между политики, каза още Живко Георгиев:

Не знам дали ще е лидерска битка, може да е безлична. Не е предрешено. Има потенциал да се получи интересна битка. Би могло да се случи и дирижиран вот, който ще отчужди българските граждани и още повече ще обезсмисли фигурата на президента. Има потенциал за наказателен вот, който ще бъде активиран и от Изборния кодекс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени