Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти заявиха протестна готовност заради отпускането на евростипендии

МОН: Парите са за насърчаване на държавната политика за привличане на студенти в специалности, дефицитни на трудовия пазар

Снимка: БГНЕС

Като единствен орган за защита правата и интересите на студентите, още преди повече от година  Националното представителство на студентските съвети ясно показа, че не е съгласно с начина, по който се планира да се разпределят средствата от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за проект "студентски стипендии", тъй като той, в този си вариант разделя студентите на приоритетни и неприоритетни. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети, след като стана ясно, че следобед студенти планират да протестират пред сградата на Министерството на образованието, защото са недоволни, че европейски стипендии ще получават само студенти 32 "приоритетни специалности", сред които не е, например, медицината. Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще се срещне тази сутрин с представители на студентите за принципите на кандидатстване и изплащане на евростипендии.

Според Вангелова получаването на европейските стипендии е пряко свързано и с получаването на национални такива:

Европейските средства трябва да се явяват допълваща политика, а в случая те се явяваха заместваща политика. По линия на Държавния бюджет, към момента, ние нямаме стипендия, която да се предоставя само на база на успех – да е достъпна за всички студенти, независимо дали се обучават в държавен или частен университет. Да, в предния програмен период, по ОП "Развитие на човешките ресурси", пред студентските стипендии със стипендията за успех се явяваше такава заместваща политика. От там идва и проблемът в момента.

Стипендията, която е за специални постижения, в размер на 200 лв., отново ще се предоставя на всички. Тя се предоставя за успех, уточни Вангелова. Стипендията, заради която студентите ще протестират, ако на  срещата в МОН не се намери решение, е в размер на 120 лева и се получава в продължение на 5 месеца. 

Ако не намерим разбиране на тази среща, ние ще обявим такива действия във всички градове, където има студентски общности.

Най-лесно за МОН ще е да промени постановлението на МС, което регламентира кои ще са приоритетните направления, за да включи, примерно, медиците, които най-силно реагираха. Но това изключва пак доста голяма част от студентите! Така това няма да реши проблема. Друг вариант е, евентуално, да се променят насоките за кандидатстване въобще по проекта. Това би изисквало поне няколко месеца.

Вангелова е на мнение, че стипендия, която да се получава по линия на Държавния бюджет, е добро решение. Европейските стипендии могат да решат проблема с липсата на такава само за 3 години, изтъкна тя.

Крайният срок за кандидатстване по европейския проект е 31 май. Според Вангелова обаче не е добре той да се спира. Надеждите ѝ са, ако има промени, те да се случат за следващия семестър.

Ръководителят на проекта за студентски стипендии в МОН Пламен Славов изтъкна, че промяна на постановлението, което определя приоритетните специалности, не е решение. Той изтъкна и разликата с предишния програмен период:

Финансовите средства, които предоставя ЕС чрез неговите фондове, трябва да бъдат, първо, концентрирани и насочени към определена държавна политика. Т.е. трябва да е ясна държавната политика, държавата трябва да е очертала проблема, да е очертала решения и тогава да поиска от ЕС средства, с които да подпомогне осъществяването на политиката. В самата оперативна програма – още когато се правеше анализ какви са проблемите, къде трябва да има интервенции, т.е. къде трябва да се намесят европейските фондове – един от сериозните проблеми е очертан като дефицит на пазара на труда точно на студенти в такива професионални направления.

Държавната политика на стипендии за всички стимулира студентите да развиват творческия си потенциал и да проявяват инициативност. ЕК се е съгласила да има и такива – т.нар. "стипендии за социални постижения", но няма как студентите от желани специалности като медицината да получават стипендии, които са предвидени да насърчат кандидатстването в специалности, където няма достатъчно кандидати, обобщи Спасов.

Целите интервюта можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени