Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Попиванов: ДСБ се притесняват от споразумение на ГЕРБ с левицата и бързат да се върнат към Борисов

Надеждите на Георги Първанов са, че сближаване на АБВ с БСП ще бъде ракета, която ще позволи неговата формация да постигне определен успех на президентски избори

Снимка: БГНЕС

Надеждите на Георги Първанов са, че сближаване на АБВ с БСП ще бъде ракета, която ще позволи неговата формация да постигне определен успех на президентски избори. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политологът Борис Попиванов, който оцени АБВ като "първия що-годе успешен опит за президентска партия в България". Тя обаче се сблъсква с тежък проблем – невъзможност да натрупва повече привърженици, освен разочарованите от БСП.

С тази тревога за бъдещето, АБВ, от началото на годината, започна да се оглежда в различни посоки за предстоящия президентски вот, който е ключов и централен за тях и ще покаже каква е тяхната перспектива.

Първанов оставя много вратички. Той има проблем с много силното недоверие, което изпитват към него самите среди на БСП – не само ръководството, а и нейните активисти. 

Един ден след като си напуснал модела "ГЕРБ", да заявяваш, че моделът "ГЕРБ" е изчерпан, създава впечатлението за конюнктурност и е рискован ход. От друга страна, той може би няма друг изход – сега е моментът да се заяви, защото по-късно ще бъде наистина твърде неспасяемо положението.

Като страна навлизаме в момент на търсене на радикални експериментални решения за излизане от блатото, обобщи Попиванов. Според него АБВ по-скоро "вдига топката" с неяснотата около това кой е кандидатът им за президент, за да види как се възприемат те и какво е полето за търсене на разбирателство. Вратичката за президентска номинация на БСП е широко отворена, макар че Първанов не би могъл да допусне просто да подкрепи предложението.

На мен ми се струва, че Радан Кънев е искрен в страховете си, че е налице някакво разбирателство между ГЕРБ и АБВ, БСП, ДПС за възможността евентуално да бъде отстъпена президентската институция на левицата или лявоцентристки сили. Не говоря, че такова разбирателство има, а че ДСБ, може би, наистина се страхуват от това и затова бързат да се върнат отново към тази фигура, от която се опитаха да избягат – Бойко Борисов, тоест да подскажат не на Плевнелиев, а на Борисов, че са готови около евроатлантически дневен ред, може и да не е на Плевнелиев, да работят за една кандидатура, различна от тази на левицата.

Интервюто на Таня Милушева с Борис Попиванов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени