Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И с фолиевата киселина не бива да се прекалява

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бременните жени са окуражавани да включат големи количества фолиева киселина в хранителния си режим или да приемат витамини, за да се избегне рискът от сериозни мозъчни дефекти у бебетата им. Ново изследване обаче навежда на мисълта, че прекалено големите количества фолати (витамин В9) и витамин В12 в организма на майката могат да увеличат риска от аутизъм за бебето й, съобщи ЮПИ.

Резултатите показали, че за майки, които са с високи нива на фолатите в кръвта си при раждането, рискът детето им да е засегнато от аутизъм е два пъти по-голям в сравнение с тези с нормални нивае. За майките, които са с прекалено високи нива на витамин В12, рискът детето им да е засегнато от аутизъм пък е 3 пъти по-голям. Рискът е най-голям при майките, които са с прекалено високи нива и на фолатите, и на витамин В12. Учените все пак отбелязват, че е открита само връзка, но не е доказано, че високите нива на двата витамина увеличават риска от аутизъм. 

Учените са анализирали здравни данни за близо 1400 двойки майка-дете от Бостън. Здравословното състояние на майките било проследено от раждането на децата им през периода 1998 - 2013 г.

Резултатите от изследването бяха представени на международната конференция за изследвания върху аутизма в Балтимор. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна