Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славея Христова: НС демонстрира пренебрежение по оношение на референдума на Слави Трифонов

Снимка: БГНЕС

С липсата на сериозен дебат по въпросите за референдума, иницииран от Шоуто на Слави, депутатите демонстрираха абсолютно формално отношение и прехвърлиха отговорността на КС. Това заяви в предаването "12+3" Славея Христова от "Болкан асист".

След като миналата седмица депутатите гласуваха в подкрепа на референдума, иницииран от Шоуто на Слави, в събота от ГЕРБ обявиха, че ще дадат въпросите на Конституционния съд.

Конституционният съд е инстанцията, към която Народното събрание може да се обърне, но НС има пълното право, дадено му от закона, да проведе дебат и да се обоснове дали да насрочи референдум или не, като се обоснове защо или може да редактира въпроса, без да изменя съдържанието му, ако има нещо в него, което притеснява депутатите, обясни Славея Христова.

По думите ѝ, инициаторите на референдума едва ли биха имали нещо против, ако парламентът беше обосновал факта, че миналата година по въпроса за електронното гласуване вече е имало допитване до народа и има вече взето решение. Напълно пренебрежително и несериозно отношение от страна на Народното събрание, коментира Христова.

Тя обясни, че питане по един въпрос не може да спре провеждането на референдум по останалите въпроси.

Много от въпросите имат популистка окраска и ще бъдат подкрепени от много хора, но не съм убедена, че референдумът ще има нужния брой гласували, за да бъде признат за действитетелен. Второ, смятам, че въпросите са твърде много, за да бъдат подложени заедно на референдум, тъй като всеки един е много сериозен и изисква сериозен дебат в обществото, много време преди насрочването на референдум, посочи Славея Христова.

Според нея голяма част от сериозните хора вероятно няма да намерят достатъчно сериозни аргументи, за да отидат да гласуват.

Цялото интервю със Славея Христова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна