Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на протест срещу сливането на две училища в Пловдив

Родители посрещат с протест предстоящото гласуване на пловдивските общински съветници за сливане на две основни училища в града. Решението на Община Пловдив ще засегне близо 1 000 деца и техните родители.

В предаването "Преди всички" Вихра Ерамян, председател на общинската образователна комисия подчерта, че за последните десет години основно училище „Георги Бенковски“ драстично намалява броя на своите ученици заради слаб мениджмънт. Едно от най-добрите основни училища в града бе докарано до отчайващо положение, решението на община Пловдив не е било лесно, заяви Ерамян.

Тя съобщи, че няколко паралелки са под минимума и има опасност да паднат извън всякакви разпоредби. Става дума за паралелки от 3-ти и 6-и клас. За първи клас са подадени 20 молби:

Това училище отива към закриване. С раздвоение приех предложението на Община Пловдив, но в случая тя се опитва да го спаси.Това е последен опит да се спаси съществуването му, а не да бъде директно закрито.

Предложения за оптимизиране на сградния фонд не е приоритет на общинските съветници, подчерта още Вихра Ерамян. Училището-приемник „Душо Хаджидеков“ пък се задъхва от недостиг на стаи. То е сред най-добрите в града и за него има голям наплив, обясни тя:

Би могло да се направи такава организация, която да не засяга интересите на нито едно дете. Пресичат се три тежки булеварда и разбирам опасенията на родителите.

Трябвало е да се разработи схема за ползването на двете сгради, така че да удовлетворява родителите на децата и от двете училища. Предварителните разговори и убеждаването им, че интересите им няма да бъдат засегнати е било крайно и абсолютно необходимо.

Един от недоволните родители - Бистра Кутлева, поиска гласуването да се отложи и предложението да се подложи на широко обществено обсъждане. Според нея е абсолютно безобразие седмица преди гласуването казусът да излезе в медиите, а Общината да мълчи.

Става изместване на отговорността към ръководствата на училищата. Не се чувстваме длъжни ние и децата ни да плащаме за това, че десет години Общината е наблюдавала как това училище се срива, категорична бе Кутлева.

По думите й, Общината трябва да намери начин да съживи училище „Георги Бенковски“, което се намира в хубав и спокоен квартал и хората там си го обичат. Родителите смятат, че стратегия за възраждане на западащото училище е по-добра от сливането му с друго основно училище.

Двете позиции чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна