Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Татяна Иванова: Ватиканските музеи са уникално за реставратора преживяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поглед към Ватиканските музеи и към кухнята на реставраторите в едно от най-наситените артпространства в Европа предлага лекция в галерия "Академия" тази вечер от 17.30 часа. В предаването "Преди всички" реставраторът д-р Татяна Иванова сподели след стажа си по реставрация във Ватиканските музеи, че това е уникално преживяване:
 

Ватиканските музеи сами по себе си са уникално явление, както и Ватиканът като град-държава. Те са и сред най-важните и авторитетните музеи заради паметниците на изкуството, които съхраняват – от античността, през византийското изкуство, до Ренесанса. В един момент човек, който цял живот се е занимавал с изкуство, попада в тази среда и се докосва до неща, за които само е чел и слушал.

Най-вълнуващи за Иванова са били стаите на папа Александър Шести Борджия, докоснали я и като живопис, и като реставрационна намеса:

Много силно ми въздейства и Ватиканската пинакотека. Имахме възможността отблизо да се докоснем до произведения на Леонардо, Рафаело и Караваджо. Това беше много силно дори и като емоционално преживяване.

Д-р Иванова разказа още, че Ватиканските музеи имат строго профилирани ателиета и работят с цялата съвременна апаратура, но въпреки напредналите технологии се наблюдава течение обратно към естествените материали – завръшаме се към тях, също както в живота се връщаме към еко- и биопродуктите...

Всяка реставрация започва с огромен екип от изкуствовед, реставратор, ръководител ателие, фотограф, специалист от лабораторията по научни изследвания, уточни Татяна Иванова.

Още любопитни детайли около реставрационните практики във Ватиканските музеи – в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна