Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Топос – топографии – ...топии" търси философията на местата

Снимка: sbhart.com

"Топос – топографии – ...топии" се нарича изложбата – кураторски проект на Слав Недев в зала "Райко Алексиев" на СБХ.
 

Темата за мястото е предмет на много науки и представлява интерес не само за изкуството. Подбраните автори по един или друг начин разработват тази тема, разказа в предаването "Хоризонт до обед" Недев:

Исках да отворя заглавието, за да може всички от поканените артисти да е свободен да изрази в тази рамка. В изложбата става дума и за чисто ментални неща, не само за физически.

Схващам човека в неговата цялост и всички пътувания, които предполагат среща с нови места и хора отварят нови перспективи и обогатяват една личност, отварят нови перспективи към живота въобще.

Недев е включил в изложбата три свои творби от цикъла "Биотоп", които имат мрачна предупредителна визия за превръщането на нашите места на обитание в негодни за живеене. Слав Недев не е настроен катастрофично и смята, че е важно качеството на живот, защото животът има качеството не само да е жив:

Макар да се правят експедиции в Космоса, че има живот на други места – те още не са открити. Затова трябва грижливо да се отнасяме към нашето място за живот.

В тази изложба бихме искали да покажем различни погледи върху мястото – топос – като открито, диференцирано, изследвано и усвоено от човека пространство, усвоено не само като свършен факт, но също като процес и проект, се казва в анотация за изложбата.

Цялото интервю със Слав Недев чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна