Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Солун започна строежът на Трансадриатическия газопровод

Снимка: БГНЕС

Днес официално започна строежът на Трансадриатическия газопровод, който ще доставя природен газ за Европа от Каспийския регион. България е част от проекта с интерконекторна връзка, която гарантира редовно трансфер на азерски газ на конкурентни цени.

С официална церемония на пристанище Солун беше поставено началото на изграждане на Трансадриатическия газопровод за трансфер на природен газ от Азербайджан към Европа. ТАП е част от Южния газов коридор, един от десетте най-големи енергийни проекта в света. Премиерът Алексис Ципрас посочи значението на проекта като част от европейската стратегия.

Трансадриатическият газопровод ТАП е проект, който е израз на общата европейска стратегия за осигуряване на различни източници и маршрути на природен газ. Това не е само акцент на гръцката енергийна стратегия, но и мост за енергийно сътрудничество със страните от региона, каза Ципрас.

Трасето на газопровода не минава през България, но страната ни ще се свързва с интерконектор, по който ще се осигури природен газ.

Енергийните министри на България и Гърция обсъдиха в Солун развитието на проекта за интерконектора, както и терминала за втечнен газ при Александруполи. Министър Петкова подчерта, че изграждането на междусистемната връзка гарантира конкурентни цени и конкурентноспособна икономика.

Двата проекта на газопровода и интерконектора се развиват заедно и са свързани. Сигурни количества газ се очакват от 2020 година от находището "Шах Дениз", което ще осигурява до 10 милиарда кубически метра синьо гориво на година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна