Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Гърция се превръща в енергиен мост към Европа, коментират печатните издания в страната по повод започналото вчера строителство на Трансадриатическия газопровод -ТАП. Тръбопроводът ще пренася природен газ от Азербайджан през Турция, Гърция, Албания и Италия към европейския пазар. Вестник "Нафтемборики" отбелязва, че представителите на страните, които участват в TAП, са изразили оптимизъм и са поели ангажимент проектът да бъде реализиран в заложените срокове. Газопроводът получи силна подкрепа от Европейската комисия и от САЩ, пише още изданието. България е сред страните, които печелят от Трансадриатическия газопровод наред с Гърция, Албания и Италия, пише руският електронен вестник "Взгляд" в коментар за вчерашното официално откриване на строежа. София "се радва на проекта", тъй като е изградила вече първата фаза от интерконектора "Гърция-България", допълва вестникът.

В следващите пет години бежанците, пристигнали миналата година в Европа, може да генерират приходи, двойно по-големи от разходите на Европейския съюз за тях, посочва британският вестник "Гардиън", позовавайки се на първото задълбочено проучване как ще се отрази присъствието на новодошлите върху приемните общности. Бежанците ще създадат повече работни места и ще увеличат търсенето на услуги и стоки. Наред с това те няма да причинят намаляване на заплатите или да увеличат безработицата сред местните работници, казва пред вестника Филип Легрейн, бивш съветник на председателя на Европейската комисия.

"Не допускайте шериатския закон" - под това заглавие турският вестник "Биргюн" пише за обществения отзвук, предизвикан от доклад на парламентарна комисия за защита на семейството, който според вестника допълнително ще влоши положението на жените и децата в страната. Докладът, станал известен сред обществеността като "шериатския закон", предлага например да се узакони сключването на брак между дете жертва на насилие, и неговия насилник, а така също и теолози да бъдат семейни съветници, допълва изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени