Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Сиярто: Европа никога не е била изправена пред толкова предизвикателства

Петер Сиярто
Снимка: БГНЕС


Според унгарския министър на външните работи Петер Сиярто, Европа никога не е била изправена пред толкова предизвикателства след Втората световна война. В интервю за "Хоризонт" Сиярто заяви, че Европа трябва да вземе решение за мигрантската криза, като остави настрана лицемерието: 

Не би било преувеличено да се каже, че Европа никога не е била изправена пред толкова много и сериозни предизвикателства от края на Втората световна война. Според мен, има някакъв консенсус, че Европа не беше подготвена за исторически изпитания като огромната вълна от мигранти. С нея заплахата от тероризъм нарасна доста за континента ни и сигурността се влоши. За да избегне още жертви, Европа трябва да заговори честно и да остави настрана лицемерието. Трябва да бъдем пределно ясни по отношение на факта, че миграцията може да се окаже добра възможност за терористични организации да изпратят бойците си в Европа. Ние трябва да пресечем тази възможност.

Европа трябва да си върне способността да контролира своите граници, защото това е въпрос на суверенитет. Мисля, че това трябва да бъде основното послание на срещата.

Колкото до Унгария, ние бяхме единствената страна, която през есента успя да спре масивния приток от мигранти. От наша гледна точка, решението дойде доста по-рано от "сделката" между Европейския съюз и Турция и можехме да постигнем доста по-добра договореност и да бъдем в много по-добри преговорни позиции, ако можехме да контролираме собствените си граници тогава, смята унгарският външен министър:

Когато "сделката" беше осъществена, Европа беше напълно беззащитна. И когато си в такова състояние, не можеш да постигнеш балансирано споразумение. Ако седиш срещу напълно беззащитен човек на масата за преговори, ти със сигурност ще си в по-силната позиция. Ако си защитен, това само по себе си дава отговор на предизвикателството. Аз напълно се придържам към необходимостта от съвместна работа с Турция - това не подлежи да дискусия. Но не трябва да работим само с нея, а и с тези страни и общности, които се грижат за милионите бежанци - Йордания, Ливан и иракски Кюрдистан.  Те в момента са сравнително стабилни. Ако ние не им помогнем, първо те много лесно биха могли да бъдат дестабилизирани и това би имало драматични последици и второ, няма да могат да понесат финансовия товар. А това ще доведе до още една вълна от мигранти към Европа. Ако не се грижим за тези, които се грижат за бежанците, то те със сигурност ще побягнат към Европа.

Запитан каква е гледната му точка към 60-тата годишнина от унгарското въстание срещу съветската окупация, която се навършва през есента, Петер Сиярто отбеляза:

Десетки хиляди унгарци се бориха за свободата си и това показва, че ние сме нация от истински борци за нея. Ние сме живели толкова години, десетилетия и векове под чуждо подтисничество, а моето поколение буквално се дави в свобода. И ние почитаме тези, които са дали живота си за нея. Затова много ни боли от изявлението на бившия американски президент Бил Клинтън от края на миналата седмица, че трябва да благодарим за свободата си на Съединените щати. Не, трябва да благодарим на унгарския народ, който се е борил за нея. Не харесваме такива изявления и ги отхвърляме.  Тогава, през 1956-та година,  очаквахме подкрепа от Запада, която така и не дойде. 


Цялото интервю с Петер Сиярто чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна