Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„От тука започва България“ получи наградата за цялостен спектакъл на Друмевите театрални празници

| обновено на 18.05.16 в 14:25
Сцена от спектакъла „От тука започва България“
Снимка: Драматичния театър „Васил Друмев“ - Шумен

Големият победител в конкурсната програма на Друмевите театрални празници „Нова българска драма“ е авторският вербатим спектакъл „От тука започва България“ на Неда Соколовска. Представлението, което е в репертоара на Драматичния театър „Васил Друмев“ в Шумен, получи наградата в категорията за цялостен спектакъл.
Наградата за сценография отиде при Никола Тороманов за работата му в спектакъла „За теб“ от Яна Борисова на Продуцентска къща „Смут“ – София.
Наградата за мъжка роля беше присъдена на Валери Йорданов за ролята на Димитър в „Солунските съзаклятници“ – постановка на Народния театър „Иван Вазов“.
Наградата за женска роля си поделиха четирите актриси в спектакъла „Театър, любов моя“ на Театър „199 Валентин Стойчев“: Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова.
Наградата за чуждестранен спектакъл по българска пиеса беше присъдена на румънския театър „Кокет“ от Букурещ – за спектакъла „Полковникът и птиците“ от Христо Бойчев.
В категориите за режисура и музика, както и в раздела за нови, непоставяни български пиеси награди не бяха присъдени. Поощрение получи документалната пиеса „Кота 506“ на Ясен Василев, посветена на Гео Милев.
Обобщение на 25-ото издание на фестивала направи в „Артефир“ проф. д-р Камелия Николова, театровед и председател на журито.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна