Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдринка Къдринова: В Куба са живи морални категории, които не вървят в прагматичния свят

Снимка: Къдринка Къдринова

Куба е в процес на актуализация на социализма с вкарването на определени пазарни елементи в икономиката – това интересува хората там. Американците са възприемани като поредния инвеститор на техния привлекателен остров. Тези впечатления сподели журналистът Къдринка Къдринова в предаването "12+3" след завръщането си от Острова на свободата.

Въпреки, че американското ембарго още не е отменено, само за първите четири месеца на тази година Куба е била посетена от 94 000 туристи от САЩ, което е с 93% повече от същия период за миналата година. В началото на май в Хавана пристигна и първият от повече от 50 години насам американски круизен лайнер.

Къдринова подчерта силно повишения интерес към Острова на свободата от страна на американския бизнес, но и стремежа на Хавана към балансирани чуждестранни партньорства, към запазване на досегашните приоритетни делови отношения с държави като Канада, Франция, Германия, Италия, Испания. Испански фирми са партньори в около 50% от кубинските хотели, а 1,3 млн. канадци почиват в Куба всяка година.

Кубинците се чувстват победители след дългото противопоставяне и ембарго, разказа още Къдринка Къдринова. Тя се спря върху новите подходи на САЩ да разрушат примера на модела "Куба", като атакуват мисленето на младите, например чрез новите технологии:

Идеализмът, моралът, по-емоционалните категории, които сякаш не вървят в прагматичния свят, там все още са живи. Чувството за национален суверенитет при тях е много силно развито. 

Не бих казала директно "поамериканчване", но ще има влияние на огромната кубинска общност, която е в САЩ на 90 мили разстояние, подчерта журналистът:

Има я тази промяна в отношението между двете общности – тази в Куба и тази в САЩ. Вече около 70% са хората, които са за "сдобряване" между двата бряга. Икономическата миграция доминира. Няма го идеологическият конфликт.

Къдринова цитира свое интервю с Тони Гереро, един от петимата дългогодишни кубински затворници в САЩ, известни просто като „Петимата”. Те са били внедрени от Хавана в кубинските емигрантски организации в САЩ, за да информират за техни терористични планове срещу острова. Арестувани са през 1998 г. и получават много тежки присъди в САЩ. Освобождаването им на 17 декември 2014 г. е конкретната стъпка, която отпушва размразяването в отношенията САЩ-Куба.

Тони Гереро казва, че Обама и всички онези хора - Тръмп или Клинтън, искат да разрушат Куба и да унищожат най-големия пример за противопоставяне на тази империя, за промяна на обществото чрез справедливо разпределение, при което няма разрив между бедни и богати:

Раул Кастро вече обясни, че няма да допуснем едни да забогатяват за сметка на други. У нас никой няма да е господар на другите. Безплатните образование и здравеопазване са за всички нас. Да, трябва да работим повече, да намерим по-добри механизми за икономиката ни. Обама дойде тук и в Аржентина. Раул му каза - заповядай, инвестирай, но според нашите правила. Нашият суверенитет не подлежи на преговори.

Освен ром кубинците имат и хубава бира. Още любопитни детайли за живота в Куба днес - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна