Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключ, птиче, разбойник и голяма любов

| обновено на 27.05.16 в 11:59 БНР Новини
Илюстрация: Дарка Ердели

„Джак и Мери в Страната на крадците“ прелетя през океана и дойде в Радиотеатъра чак от Нюфаундленд, чак от далечната Канада. Много й се зарадвахме, защото не всеки ден долитат толкова прекрасни приказки. Дори малко се влюбихме в тази приказка. Тя е необикновена. В нея има много голямата любов на Джак и Мери, която сякаш всичко преодолява, има и сватба, и шума на океана, и едно птиче за разкош, което се казва Бакстър, и един много важен ключ, обърнете внимание и слушайте внимателно – ключът!, къде е скрит ключът?! – ако познаете навреме, ще спестите големи неприятности на Джак и Мери.
Джак и Мери са умни, работливи, силни и красиви. А стават и богати. Какво по-хубаво би могло да му се случи на човек? Сякаш всички щастливи неща са се събрали тъкмо при Джак и Мери. Само че... винаги нещо се случва. Затова в приказките има лоши разбойници – за да развалят хубавото и да го превърнат в лошо. В тази приказка ще се запознаете и с лошия капитан Кадихи... брррр! Но не се плашете. Казах ви, че Джак и Мери са умни. Особено Мери. Тя непременно ще измисли нещо. Нещо спасително. Нещо, с което ще пребори лошото и ще спаси хубавото. Мери е боец. А „Джак и Мери в Страната на крадците“ е приказка за бойците за щастие. Дааа, понякога за щастието трябва дълго да се воюва. Може би затова толкова се влюбихме в тази приказка. Защото е разказана с много обич, с мъничко тъга и с мъдростта на Анди Джоунс, който знае, че и най-умният е самохвалец и глупав понякога, но ако все пак е добър и наистина обича, щастието със сигурност отново ще го намери, щастието просто му е в кърпа вързано. Ние обичаме такива обещания и им вярваме. Никога не се отказвайте и вие от вярата си в тях!
За да звучи хубаво тази приказка, преведе я Даниела Манолова, а в студиото ни работиха артистите: Илия Добрев, Йоана Буковска, Екатерина Стоянова, Веселин Мишев, Иван Налбантов, Николай Антонов и Любомир Сапунджиев.
Автор на музиката и постановката е Гаро Ашикян.

събота, 21 май – първа част
събота, 28 май – втора част

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна