Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хроничният недостиг на кадри в туризма се задълбочава

Снимка: БГНЕС

92 хиляди са пряко заетите в областта на туризма, а над 300 хиляди са работните места, които туризмът може да осигури, според информация на Министерството по туризма.

Приватизацията и строителството на нови хотели доведоха до глад на подготвени кадри в областта на туризма. В същото време вътрешните проблеми на сектора, кризата в икономиката, задълбочават този проблем.

Експертът в областта на туризма – Людмила Ненкова заяви в предаването „Хоризонт до обед“, че този проблем става все по-тежък, отколкото до сега.

Проблемът е изключително сложен. Бяха заделени и вложени много пари за изграждане на материалната база, която сега е в едно много добро състояние. През тази година очакваме голям брой туристи, сериозен ръст, но проблемът с кадрите не само че остава като най-важен, но дори се задълбочава. Той е на всички нива.

Тя каза, че има най-голямо търсене на готвачи:

Това е непрекъснат глад за кадри. Много сериозен проблем се очертава на рецепцията, при администраторите. Липсват кадри, които са подготвени в професионално отношение и главно кадри, които да владеят езици.

Според Ненкова връзката между образованието и бизнеса е не само прекъсната, но почти не съществува. Тя предложи да има продължителни платени стажове у нас, както в европейските страни.

Заради условията на труд – претовареност, лоши условия на работа, ниско заплащане, голяма част от нашите кадри излизат да работят в чужбина.

Наташа Михова от синдикалната организация по туризъм и търговия каза в „Хоризонт до обед“:

От наша гледна точка нещата изглеждат много зле. Опитваме се да направим всичко, което е възможно, посредством колективното договаряне, нашите синдикални подходи, сигналите до Инспекцията по труда за нарушение на трудовото законодателство. Практически се използва незнанието на младите хора и не се сключват договори.

 Младите хора, които започват сезонна работа в сферата на туризма се сблъскват с много трудности и не е чудно, че голяма част от тях заминават за същите тези сезонни работи в съсъдните туристически държави и в Европа, или пък предпочитат студентските бригади в САЩ. Един от проблемите е подмяна на трудовата дейност, сподели млада жена, чиято анонимност ще запазим, която от 16 годишна работи като сезонен работник по българските морски курорти, сред които Слънчев бряг и Китен.

Има страшно много такива случаи, в които в договора ми пише, че трябва да работя като рецепционистка, примерно, тъй като и това ми се е налагало, но междувременно ставам и готвач студена кухня,  ставам сервитьор, ставам и чистачка и в крайна сметка аз съм на 16 и въобще не си знам правата и никой не ми е казал, че в крайна сметка това не е помощ, а мечешка услуга. Това разказа в ефира на "Хоризонт до обед" младата жена.

Заплащането ми на 17 години беше достатъчно добро, колкото заплатата, която изкарвам като човек, който работи професионално и вече се води управител. Не е до заплащането. То е риск печели, риск губи, дали ще попаднеш на коректни работодатели или ти ще си некоректен към тях или ще е обратното, те няма да са коректни, а ти ще си коректен и ще си биеш главата постоянно. По-скоро е заради това, че повечето хора не искат да работят това, защото, примерно, са чули от някакъв приятел: "Да бе човек аз отидох еди къде си и се връщам с 20 килограма по малко. Всичко, което са ми обещали не беше така, а на всичкото отгоре са ми удържали и от заплатата."

Рисковете са професионални, казва още момичето:

Ако дойде някой пиян, примерно, аз не мога да го изгоня, защото  аз трябва да правя оборот на този човек, а той се държи отвратително и може да си ме заплашва с нож или пистолет. В такива случаи, ако трябва звъниш на 112 или ако нямаш възможност, колегата трябва да ти помогне, който е до теб. Така, че по скоро рисковете са професионални, защото не знаеш какъв клиент ще дойде и не знаеш какво има в себе си.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна