Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При терористичен акт екипите на Бърза помощ трябва да бъдат на мястото на инцидента до седмата минута

| обновено на 19.05.16 в 15:16
Снимка: БГНЕС

При терористичен акт екипите на Бърза помощ трябва да бъдат на мястото на инцидента до седмата минута. Това предвиждат стандартите за спешна медицина, посочиха медици на симпозиум за поведението при терористична атака. 
Постоянните обучения на спешните екипи у нас спомагат за прилагане европейския алгоритъм за действие при терористични атаки, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
Алгоритъмът за действие, съгласно стандарта за спешна медицинска помощ, е на седмата минута нашите екипи да бъдат на мястото на пострадалите.
Асен Пиперков, командир на единствения първи частен доброволен отряд, посочи, че при атаките обучените доброволци имат огромна роля в помощ на останалите власти:
Всичко това, което виждате, е собственост на доброволния отряд – линейки, подвижни болници, команден пункт, всичко.
Новото в обучението е експертите от МВР и службите да пояснят как при терористичен акт се пазят екипите на спешна помощ, каза д-р Десислава Каталиева от Асоциацията на работещите в спешната помощ:
Да разяснят какво е терористичен акт, какви са опасностите, които се крият в един терористичен акт, след което настояхме да има и хора, които да ни кажат какви мерки се предприемат за стиковане на дейността на всички служби за спешно реагиране, каза доктор Каталиева.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна